Microsoft vrea sa cumpere ecosistemul Nook pentru 1 miliard de dolari

19

Microsoft se ofera sa plateasca 1 miliard de dolari pentru a cumpara activele digitale ale Nook Media, intr-o tentativa de a avea acces la un ecosistem care sa-i permita sa concureze mai bine cu Apple si Amazon.

Nook Media publica atat carti si manuale pentru studenti cat si carti digitale. In acelasi timp, produce tabletele si e-readerele cu acelasi nume. Compania este detinuta de lantul american de librarii Barnes&Noble.

Potrivit unor documente interne ale companiei, citate de catre TechCrunch, firma va opri productia de tablete pana la finele anului fiscal 2014, pe masura ce trece tot mai mult la un model in care continutul sau digital este distribuit prin aplicatii pe dispozitive realizate de catre terti.

Este drumul invers facut de catre Amazon, care a pornit ca site de vanzari de carti si ulterior a ajuns sa vanda carti digitale si e-readere, pentru ca in final sa isi produca o tableta proprie si sa ofere pe aceasta atat carti, cat si aplicatii, filme sau muzica.

O achizitie din partea Microsoft ar fi pasul logic urmator, dupa ce anul trecut a anuntat ca investeste 300 de milioane de dolari pentru a prelua 16,8% din Nook. Pana in acest moment au fost vandute 10 milioane de dispozitive Nook, incluzand aici si tabletele si e-readerele. In total, compania are 7 milioane de abonati.

Declinul Nook

Declinul vanzarilor Nook a accelerat aceasta trecere la strategia de a ramane doar un furnizor de continut digital. Documentele citate arata ca in anul fiscal 2012, care s-a terminat in luna aprilie pentru firma, Nook a inregistrat venituri totale de 1,215 miliarde de dolari si o pierdere operationala de 262 milioane de dolari. Pentru acest an veniturile sunt proiectate sa scada la 1,091 miliarde iar pierderea ar creste la 360 milioane de dolari. In schimb, in 2017, veniturile si-ar reveni gradual, pana la 1,976 miliarde de dolari iar profitul EBITDA ar ajunge la 362 milioane doar din vanzari digitale.

Πηγή: TechCrunch