Microsoft ofera mai multa libertate in alegerea web browser-ului

18


Modificarea venita sub forma unui pachet de actualizare pentru sistemul de operare, consta in prezentarea unei ferestre cu titlul Select your web browser(s), in care gasim o lista cu cele mai populare web browsere alternative, fiecare cu o scurta descriere si buton pentru inceperea procesului de instalare.


Microsoft, companie supusa in prezent unor investigatii antitrust privind practici de concurenta neloiala impotriva dezvoltatorilor de web browsere alternative pentru Windows 8 si Windows RT, prezinta incepand cu 4 septembrie o lista similara si in Home Screen-ul Windows 8.


In urma procesului antitrust finalizat cu Uniunea Europeana in anul 2009, Microsoft se obliga la prezentarea unei selectii cu 12 web browsere alternative (5 afisate la vedere si inca 7 accesibile prin derularea listei cu functia scroll). Din pacate aceasta lista a starnit numeroase critici, acuzand prezentarea in mod selectiv a anumitor browsere si impingerea la coada a celor mai putin favorizate de Microsoft. Cel mai nou scandal a afectat la inceputul acestui an utilizatorii Windows 7 care au instalat Service Pack 1. In urma acestui update, utilizatorii nu am mai fost intampinati deloc cu lista de web browsere alternative, din cauza a ceea ce Microsoft a numit o “eroare tehnica”.


Investigatiile antitrust au continuat si dupa ce mai multi dezvoltatori s-au plans de faptul ca Microsoft blocheaza sub Windows RT accesul la anumite API-uri ce contin tehnologii esentiale pentru buna functionare a unui web browser, creand astfel un avantaj artificial pentru Internet Explorer.

Sursa: orange