Microsoft a prezentat viitorul sau sistem de operare. Unica surpriza este ca se va numi Windows 10

20

Microsoft a prezentat intr-un cadru restrans – aproximativ 50 de jurnalisti – urmatoarea versiune a sistemului sau de operare, Windows 10, iteratie pe care o considera “cea mai completa platforma de pana acum”.

 

Reprezentantii Microsoft au declarat ca Windows 10 va putea fi instalat pe aproape orice dispozitiv electronic, plecand de simple termostate si electrocasnice (Internet of Things), continuand cu telefoanele si tabletele ce au acaparat piata si incheind cu varstnicul PC.

 

In timpul prezentarii au fost anuntate revenirea la meniul Start (un hibrid obtinut din incrucisarea celui clasic cu Live Tile-urile din Modern UI), ferestre care se aseaza mai usor pe desktop, spatii de lucru virtuale (Linux Virtual Desktops) si un Command Prompt pe cale sa isi ia doctoratul (a invatat CTRL+C, CTRL+V).

 

Insusirile Windows 10, care nu starnesc cinismul, sunt restructurarea informatiilor dintr-o fereastra in functie de dimensiunea acesteia si capacitatea sistemului de operare de a se adapta modului de interactiune ales de utilizator. Astfel, aplicatii precum Microsoft Mail si Calendar vor afisa un singur panou sau calendarul zilei in curs, daca fereastra este restransa, in timp ce ferestrele mai mari vor acomoda pana la trei panouri si calendarul intregi saptamani. Distributia informatiilor din ferestre se va face in timp real, pe masura ce ferestrele sunt redimensionate. Windows 10 se va adapta fiecarui dispozitiv si va afisa butoane aditionale care faciliteaza controlul de pe un ecran tactil sau va pastra doar cursorul cand este aleasa perechea mouse-tastatura.

 

Windows 10 va disponibil spre sfarsitul lui 2015, cel mai probabil in intervalul octombrie-noiembrie. Pretul unei licente nu a fost dezvaluit, insa, chiar si gratis de ar fi, ministrii vor gasi o modalitate de a le cumpara la preturi cu 30-50% mai mari pentru scolile romanesti.

 

Πηγή: engadget