MediaTek anunta primul procesor octa-core real

27

Pe la inceputul acestei luni circula un zvon conform caruia taiwanezii de la MediaTek vor lansa un primul procesor cu opt nuclee utilizabile concomitent. Astazi, confirmam mitul procesorului creat pentru a servi urmatoarele generatii de tablete si smartphone-uri, ajutati de anuntul oficial al companiei MediaTek.

MediaTek sustine ca viitorul sau procesor va fi un octa-core real, ce va pune la dispozitia aplicatiilor toate cele opt nuclee ale sale. Samsung Exynos 5 Octa foloseste arhitectura big.LITTLE, un mic artificiu de marketing ce nu permite utilizarea tuturor nucleelor. ARM big.LITTLE poate lucra fie cu cele 4 Cortex A7, fie cu cele 4 Cortex A15 si seamana foarte mult cu tehnologia Optimus a celor de la nVidia.

Procesorul MediaTek va aloca nuclee aplicatiilor in functie de necesitatile fiecareia. Taiwanezii merg mai departe si declara ca procesorul va rezerva nuclee chiar si pentru tab-urile browser-elor. Nu se stie deocamdata daca va face acest lucru pentru orice browser actual, daca vor oferi un browser dedicat. In orice caz, Firefox si Chrome vor imbratisa cu siguranta aceasta noua tehnologie.

Potrivit testelor MediaTek, procesorul octa-core permite decodare video cu 18% mai rapida fata de un procesor quad si cu 20% mai multe FPS-uri.

Acesta a fost anuntul MediaTek. Din pacate, taiwanezii nu au specificat numele SoC-ului in care va fi implementat, arhitectura folosita, frecventa, litografie sau cand vom vedea primele dispozitive octa-core.

Πηγή: mediatek