McAfee: utilizatorii web ar trebui sa fie atenti la escrocherii

24

Utilizatorii de internet si cei pasionati de cumparaturi on-line, in perioada urmatoare de vacanta ar trebui sa fie atenti pentru o noua generatie de escrocherii, unele dintre ele vizeaza utilizatorii de dispozitive mobile,  ne avertizeaza furnizorii securitatii cibernetice McAfee.

Aplicatii mobile rau-intentionate

Una dintre cele mai mari amenintari in acest an vin de la aplicatii malware mobile, in special prin intermediul Android app store, altele decat cele din Google Play, a declarat Robert Siciliano, expert in securitate McAfee on-line. Aplicatiile mobile din aceste terte magazine nu pot fi verificate pentru securitatea, a mai spus el. Aproximativ unul din patru utilizatori de dispozitive mobile vor utiliza smartphone-urile lor pentru a face cumparaturi on-line in acest an, a prezis McAfee.

Escrocherii Skype

O alta metoda de escrocherie cunoscuta, este un mesaj infricosator din partea Skype, spune McAfee. Prin intermediu Skype, escrocii trimit un mesj instant spunand ” Lol este aceasta noua ta poza de profil ?” determinand utilizatorii sa acceseze link-ul. Odata accesat , un virus Troian descarca in unitatea hard disk si trimite link-ul catre toate contactele din Skype ale utilizatorului. In unele cazuri, escrocii solicita bani de la utilizatorii de PC-uri in schimbul  accesului catre dosarele compromise.

Anunturi false

Alte escrocherii includ reduceri false pe Facebook sau Twitter, link-uri publicitare pentru cadouri, cum ar fi produse electrocasnice cu preturi super mici. Daca pretul pare prea bun ca sa fie real, probabil e o inselaciune.
In plus, Scambook, o platforma on-line destinata plangerilor, a emis un avertisment cu privire la o campania de mesaj text prin care li se transmitea destinatarilor faptul ca au castigat 1000 de dolari. Scambook estimeaza ca peste 84.000 de oameni au primit acest mesaj text pana in prezent, si alti 100.000 de utilizatori de telefonie mobila vor primi in urmatoarele zile.

Sfat

Utilizatorii de internet ar trebui sa foloseasca up-to-data antivirus, antiphishing, software-ul antispyware, firewall-uri si sa pastreze sistemele lor de operare actualizate, recomanda Siciliano. Nu e de ajuns pentru utilizatorii web sa fie constienti de escrocheriile actuale, deoarece infractorii le schimba in mod constant.

Sursa: www.pcworld.com