Marele premiu la Intel ISEF a fost obtinut de un canadian care a creat un sistem pentru imbunatatirea calitatii aerului in avioane

23

Canadianul Raymond Wang (17) a inventat un sistem de admisie a aerului din cabinele de avion pentru imbunatatirea calitatii aerului si reducerea transmiterii bolilor, pentru care a obtinut locul intai la editia din acest an a Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF).

 

Sistemul lui Wang imbunatateste disponibilitatea aerului proaspat in cabina cu mai mult de 190% reducand in acelasi timp concentratia inhalarii agentilor patogeni cu pana la 55 de ori fata de modele conventionale. Sistemul poate fi incorporat cu usurinta in avioanele existente, fara costuri mari. Wang a primit Premiul Gordon E. Moore in valoare de 75.000 de dolari, numit astfel in onoarea co-fondatorului Intel.

 

Nicole Ticea, de 16 ani, din Canada a primit unul din cele doua Premii Intel Foundation Young Scientist in valoare de 50.000 de dolari pentru dezvoltarea unui dispozitiv accesibil, usor de utilizat in combaterea ratei ridicate a infectiei nediagnosticate cu HIV in comunitatile cu venituri reduse. Dispozitivul de unica folosinta nu necesita utilizarea energiei electrice si ofera rezultate intr-o ora, iar realizarea lui este asteptata sa coste mai putin de 5 dolari. Ticea a infiintat deja propria companie care a primit recent o finantare de 100.000 dolari pentru a continua dezvoltarea dispozitivului.

 

Karan Jerath (18 ani) din Friendswood, Texas, a primit celalalt Premiu Intel Foundation Young Scientist in valoare de 50.000 de dolari pentru pentru rafinarea si testarea unui sistem care sa permita refacerea rapida si in siguranta a unei conducte submarine de petrol in urma unui explozii. Jerath a dezvoltat o carcasa de izolare mai buna care separa gazele naturale si petrolul de apa oceanului, poate sta la diferite adancimi, avea variate dimensiuni si compozitii fluide si poate preveni formarea potentialei colmatari a metanului hidrat.

 

Editia acestui an a Intel ISEF a adunat aproximativ 1.700 de tineri din 422 de targuri afiliate din peste 75 de tari, regiuni si teritorii. Pe langa cei trei mari castigatori, aproximativ 600 de finalisti au primit premii pentru proiectele lor, inclusiv 20 de castigatori la sectiunea “Cel mai bun din categoria”, care au primit fiecare un premiu de 5.000 de dolari. De asemenea, Fundatia Intel a premiat cu granturi de cate 1.000 de dolari scoala fiecarui castigator si targul afiliat pe care acestia l-au reprezentat.

 

Romania a fost reprezentata la editia din acest an a Intel ISEF de sase elevi din Bucuresti si Solca, judetul Suceava. Proiectele elevilor romani au acoperit o gama larga de domenii, de la instrumente optice configurabile la energii regenerabile prin care poate fi scoasa energie electrica si din vibratiile podelei unei sali de sport si pana la un mall virtual de aplicatii pentru smartphone.

 

O lista completa a finalistilor este disponibila pe site-ul evenimentului.