Marea Britanie cere Google sa elimine link-urile catre articolele care tin de “dreptul de a fi uitat”

22

Principalul scop al legii “dreptului de a fi uitat” pe care Uniunea Europeana a adoptat-o este sa elimine din motorul de cautare Google date irelevante sau invechite despre viata unui om. Totusi, faptul ca apar constant articole despre acest subiect face eliminarea datelor mult mai grea. Daca o serie de date despre o anume persoana au fost sterse, dar apoi apare un articol legat de aceasta stergere care contine si date personale, practic “dreptul de a fi uitat” se anuleaza.

 

Tocmai de aceea, Marea Britanie cere Google sa elimine articolele care se refera de stergerea de date pe baza legii deja mentionate, in special pentru ca aceste date sunt usor de gasit daca utilizatorii cauta pe Google numele persoanei vizate sau alte detalii. Initial, gigantul motoarelor de cautare a refuzat sa elimine date si a explicat ca cenzurarea de informatii este un subiect important pentru opinia publica. Autoritatile britanice au fost de acord cu aceasta pozitie, insa s-au exprimat impotriva eficientei ei in cazul in care este vorba despre persoane private.

 

Oficialii britanici au oferit Google un termen de 35 de zile pana la care sa elimine link-urile vizate de plangere. Ramane de vazut cum va evolua situatia, mai ales ca acest “drept de a fi uitat” este o problema sensibila pentru multi.

 

Πηγή: Engadget