Malware-ul BlackShades preia controlul webcam-ului si te face vedeta fara sa vrei. Peste 500.000 de computere afectate

20

FBI anunta ca peste 500.000 de computere din peste 100 de tari au fost infectate cu malware-ul Blackshades, un program ce permite persoanelor rau intentionate sa acceseze webcam-ul computerelor personale, fara ca victimele sa realizeze ca sunt filmate.

 

Deocamdata, au fost identificate 97 de persoane care au cumparat si utilizat malware-ul sau l-au distribuit in schimbul unei sume cuprinse intre 40 si 100 de Dolari. Un amanunt poate amuzant, este ca distribuitorii creepware-ului ofereau si suport clientilor.

 

Malware-ul de tip creepware, grupa in care se incadreaza si BlackShades, sunt utilizate de catre atacatori pentru a obtine imagini sau inregistrari video ale victimelor, folosindu-se de webcam-ul acestora sau pentru a exploata resursele calculatoarelor infectate pentru un atac de tip DDoS. Fara indoiala, partea cu webcam-ul este cea mai “creepy” si este greu de reperat, PC-urile performante si conexiunile de peste 10MB/s satisfacand atat necesitatile utilizatorului cat si pe cele ale atacatorilor. Pentru a va proteja de astfel de atacuri aveti nevoie de un program anti-virus si de un firewall solid, daca sunteti naivi. Cele mai bune solutii sunt monitorizarea traficului internet si al proceselor care atenteaza la banda sau, in ultima instanta, acoperirea webcam-ului banda adeziva opaca.

 

Revenind la BlackShades, cele peste 97 de persoane suspectate ca au folosit sau distribuit soft-ul au fost arestate. Acestea foloseau materialele multimedia obtinute in scopuri personale, postau continutul pe diferite website-uri pentru prestigiu sau contra-cost ori foloseau imaginile compromitatoare pentru a santaja victimele.

 

Proprietarul BlackShades, Alex Yucel, a fost arestat anul trecut in Moldova si se pregateste de extradare in Statele Unite. Asociatul acestuia, Michael Hogue, si-a recunoscut faptele in fata unei instante din New York si a inmanat autoritatilor informatii despre cei care au cumparat si utilizat malware-ul.

 

Informatiile au condus luna aceasta autoritatile catre 359 de locuinte din 13 tari de unde au fost confiscati bani, arme, droguri si peste 1000 de dispozitive de stocare. Cele treisprezece tari sunt Austria, Belgia, Marea Britanie, Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Moldova, Olanda si Elvetia.

 

Din 2010, cand a fost lansat, BlackShades a fost cumparat de cateva mii de utilizatori, a generat profit de aproximativ 350.000 de Dolari din vanzarea sa si a infectat peste 500.000 de PC-uri.

Πηγή: chron