Licitatia pentru multiplexurile regionale de televiziune digitala s-a finalizat

16

Comisia de licitatie din cadrul ANCOM anunta finalizarea licitatiei pentru alocarea multiplexelor regionale de televiziune digitala in Romania. In urma rundei de alocare au fost stabilite multiplexurile alocate si sumele pe care participantii la licitatie le vor achita.

 

Companiile Regal si Cargo Sped au intrat in runda de alocare care a stabilit alocarea specifica pentru categoriile in care exista mai multe multiplexuri disponibile, in urma achitarii unei taxe suplimentare pentru alocarea preferata a multiplexurilor castigate. Astfel, compania Regal si-a adjudecat 1 multiplex regional (Ramnicu Valcea) pentru care va achita suma de 8.010 euro, reprezentand taxa de licenta, in timp ce compania Cargo Sped a castigat1 multiplex regional (Sibiu) pentru care va achita suma de 8.001 euro.

 

2K Telecom si-a adjudecat 5 multiplexuri regionale (4 in Bucuresti si unul in Ploiesti) pentru care va achita suma de 52.000 euro, compania Radio M Plus a obtinut 1 multiplex regional (Iasi), contra unei sume de 10.000 euro, iar Digital Video Broadcast si-a adjudecat 1 multiplex regional (Satu Mare) pentru care va achita suma de 8.000 euro. Toate licentele pentru utilizarea multiplexurilor sunt valabile pentru perioada 17.06.2015 – 17.06.2025.

 

Taxele de licenta, a caror valoare cumulata se ridica la 86.011 €, urmeaza a fi achitate catre bugetul de stat in termen de cel mult 90 de zile calendaristice de la data anuntarii rezultatelor.

 

Castigatorii multiplexurilor regionale vor putea sa furnizeze servicii comerciale de transmisie a programelor de televiziune dupa data de 17 iunie 2015, iar pana la data de 1 mai 2017, acestia trebuie sa puna in functiune cel putin un emitator in fiecare zona de alocare.

 

Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmisede la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.

 

Conform Acordului international semnat in anul 2006 de Romania si de alte aproximativ 100 de tari la conferinta RRC06 de la Geneva, incepand cu data de 17 iunie 2015 statiile de televiziune analogica terestra nu vor mai avea dreptul sa utilizeze banda de frecventa pe care o utilizeaza in prezent, locul acestora urmand sa fie luat de transmisiile digitale de televiziune. Prin Hotararea Guvernului nr. 403/2013 pentru aprobarea Strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national, alaturi de alte masuri privind tranzitia la televiziunea digitala terestra, Guvernul Romaniei si-a asumat termenul de 17 iunie 2015 pentru incetarea tuturor transmisiilor analogice de televiziune terestra.

 

La data de 10 iunie 2014, s-a finalizat licitatia pentru acordarea multiplexurilor digitale nationale in urma careia au fost alocate trei multiplexuri nationale catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A., compania castigand multiplexul acordat conditionat „free to air” si alte doua multiplexuri din banda UHF contra sumei de 1.020.002 €, reprezentand taxa de licenta.