Licitatia pentru conectarea scolilor la Internet a fost suspendata

32

Acum cateva saptamani v-am relatat, intr-un articol,  intentia Ministerului Educatiei de a conecta la Internet aproximativ 2.500 de scoli, contract estimat la 32,5 milioane de euro. Licitatia organizata de acestia pentru cumpararea echipamentelor IT&C a fost respinsa de CNSC (Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor), in urma unor cereri depuse de Alcatel-Lucent Romania, Arcole International si Creativ TSD Business.

O decizie a CNSC admite contestatiile depuse de  cele trei firme numite mai sus si “dispune procedura suspendarii procedurii de achizitie publica pana la solutionarea fondului cauzei (…). Impotriva prezentei decizii se poate formula plangere in termen de 5 zile de la comunicare (…)”, detaliaza Mediafax.

Prin cererea depusa, Alcatel-Lucent Romania arata ca, prin precizarile extrem de detaliate exprimate in caietul de sarcini, cerintele referitoare la anumite echipamente devin restrictive si conduc la eliminarea de solutii competitive.

Arcole International  isi motiveasca contestatia prin faptul ca modalitatea de intocmire a documentatiei licitatiei “este de natura sa creeze o intelegere ambigua a acesteia, dar si adevarate dezavantaje competitive pentru multi operatori economici, indiferent de asociere”. Spre exemplu, functionalitatile unei aplicatii software detaliate in caietul de sarcini sunt absout identice cu cele ale unei aplicatii software vandute de Fortinet. Prin aceasta cerinta, societatea Arcole International sustine ca Ministerul Educatiei a orientat achizitia catre acest unic produs, singurul de pe piata care raspunde cerintelor cumulate din caietul de sarcini.

La randul ei, Creativ TSD Business sustine ca, in urma analizei documentatiei licitatiei au fost identificate abateri grave care incalca prevederile legale privind achizitiile publice, printre care se numara si introducerea unor criteria abuzive de evaluare si incalcarea principiului liberei concurente si favorizarea unui anumit producator de echipamente tehnice, in speta Cisco.