„Leul Curajos”, prima aplicatie mobila pentru copiii bolnavi de cancer din Romania

32

A fost finalizata prima aplicatie mobila special destinata copiilor si adolescentilor bolnavi de cancer din Romania, cu varsta intre 6 si 15 ani, carese afla in tratament activ, sau care sunt inregistrati in evidenta unui medic de specialitate cu un astfel de diagnostic.

 

Aplicatia mobila, dezvoltata cu sprijinul Fundatiei Vodafone Romania prin Programul Mobile for Good, insumeaza experienta acumulata de Asociatia Little People pe parcursul a 20 de ani. Este vorba despre o interfata dinamica si interactiva a programului zilnic de suport al pacientilor ”Nu Mi-e Frica!”, care a fost implementata pentruinceput in sectia de oncopediatrie a Institutului Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuta Cluj Napoca, pentru a fi ulterior extinsa in opt sectii de oncopediatrie din toata tara.

 

Lansarea unei aplicatii mobile care sa permita evaluarea din punct de vedere psihosocial a nevoilor cu care se confrunta un copil bolnav de cancer reprezinta un element de noutate si unicitate in domeniul oncopediatriei si un punct de pornire in elaborarea unor studii nationale de specialitate.

 

Datele obtinute in urma folosirii aplicatiei vor oferi specialistilor Asociatiei Little People informatii extrem de importante despre provocarile prin care trece fiecare pacient de-a lungul tratamentului. Va fi astfel posibila personalizarea si implicit eficientizarea activitatilor terapeutice astfel incat copiii si adolescentii afectati de cancer sa obtina mai multe informatii despre maladie, sa inteleaga si sa accepte necesitatea tratamentului.

 

Aplicatia „Leul Curajos” este disponibila in mod gratuit pacientilor cabinetelor de oncopediatrie si poate fi descarcata din Magazinul Google Play (pentru utilizatorii de terminale cu sistem de operare Android) sau din App Store (pentru utilizatorii de terminale cu sistem de operare iOS).

 

Folosirea tehnologiei mobile in interventia terapeutica cu copiii si adolescentii bolnavi de cancer are un impact pozitiv, deoarece ofera accesul la informatii relevante intr-o maniera atractiva si creeaza un context virtual in care pacientii isi pot asuma roluri diferite si pot se pot implica activ in managementul bolii.

 

Finantarea oferita de Fundatia Vodafone Romania pentru proiectul din care face parte aplicatia „Leul Curajos” se ridica la 70.000 de euro si reprezinta o continuare a colaborarii cu Asociatia Little People, inceputa in 2011 cu programul “De la diagnostic la supravietuire”.