Kaspersky: Trei sferturi dintre utilizatorii de Internet nu recunosc amenintarile online

17

Kaspersky Lab a constatat ca trei sferturi (74%) dintre utilizatorii de Internet ar descarca un potential fisier compromis, pentru ca nu au suficienta experienta in lumea virtuala incat sa identifice pericolele. Rezultatele chestionarului, la care au raspuns 18.000 de utilizatori de Internet despre comportamentul lor online, ridica temeri privind abilitatea utilizatorilor de a recunoaste amenintarile cibernetice.

 

Vigilenta utilizatorilor de Internet a fost testata printr-un sondaj in cadrul caruia au fost rugati sa descarce melodia “Yesterday” a formatiei Beatles. Numai una dintre cele patru optiuni de download era un fisier sigur wma., denumit intentionat “Betles.Yesterday.wma”. Acesta a fost ales doar de un sfert (26%) dintre respondenti, care si-au dat seama ca este un fisier inofensiv, in ciuda greselii din denumire.

 

Cea mai periculoasa varianta de fisier, exe., continea popularul termen “mp3” in denumire, “Beatles_Yesterday.mp3.exe”, reusind sa pacaleasca o treime dintre respondenti sa o aleaga. 14% au descarcat fisierul scr. screensaver, care a inceput sa fie utilizat recent pentru a raspandi materiale infectate, iar 26% au optat pentru formatul zip., care ar fi putut contine fisiere periculoase.

 

Utilizatorii nu au detectat pericolele online nici in alte domenii, nu doar in muzica. Potrivit sondajului, unul din cinci (21%) utilizatori a descarcat fisiere din mai multe surse online, marind riscul de a intalni un fisier malware. In timpul sondajului, doar 24% au reusit sa recunoasca o pagina web reala, evitand sa selecteze pagina de phishing. In plus, atunci cand au specificat site-urile pe care ar fi dispusi sa isi lase datele personale, peste jumatate (58%) au mentionat doar pagini falsificate de infractori.

 

Rezultatele vin la scurt timp dupa recentul studiu Kaspersky Lab si B2B International, care a aratat ca 45% dintre utilizatorii de Internet au avut un incident legat de un fisier malware in ultimele 12 luni, dar 13% dintre ei nu stiu in ce mod i-a afectat.    

 

Photo_1_-_Grafic_

 

“Utilizatorii trebuie sa constientizeze pericolele lumii online pentru a se proteja pe ei si pe ceilalti”, spune David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky Lab. “Daca cineva s-ar afla intr-un loc periculos, pur si simplu nu ar fi intelept si de bun-simt sa inceapa sa numere sume mari de bani. Acelasi gen de instinct ar trebui sa se activeze si in mediul online. Este vital ca utilizatorii sa caute orice semn de activitate frauduloasa si sa stie sa detecteze o pagina de phishing sau o optiune periculoasa de download. Oricum, indiferent cat de expert este cineva in mediul online, este riscant sa intre pe internet fara sa aiba instalata o solutie de securitate. Infractorii cibernetici dezvolta permanent noi modalitati de atac si doar cel mai actualizat software de securitate poate proteja utilizatorii de unele amenintari.”

 

Kaspersky Internet Security – Multi-Device si Kaspersky Total Security – Multi-Device, impreuna cu solutiile gratuite de securitate Kaspersky Lab ii ajuta pe utilizatori sa recunoasca amenintarile care lor le scapa. Solutiile gratuite Kaspersky Lab ofera protectie de calitate, suficienta pentru a contracara cele mai frecvente amenintari. Solutiile contra cost Kaspersky Lab imbina un puternic motor anti-virus cu functionalitati si performanta avansate.

 

 Va puteti testa comportamentul online aici: https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/

 

Πηγή: kaspersky