Kaspersky Lab a brevetat o noua tehnologie de identificare a spam-ului cu imagini

43

Kaspersky Lab a dezvoltat si brevetat o noua tehnologie pentru detectia mesajelor spam prin scanarea imaginilor. Aceasta incorporeaza o metoda de protectie pe baza de semnaturi, deja folosita pentru identificarea corespondentei nedorite, care este adaptata pentru a functiona eficient in identificarea imaginilor.

 

Spam-ul reprezinta unul dintre cele mai raspandite pericole – in primul trimestru al anului 2012, aproximativ trei din patru e-mail-uri au fost mesaje spam. De asemenea, conform rezultatelor unui studiu realizat de O+K Research in mai 2012, 69% dintre utilizatorii din intreaga lume s-au confruntat cu mesaje de tip spam. Kaspersky Lab aloca multa atentie problemei mesajelor nesolicitate, inclusiv a celor de tip spam prin imagini, si imbunatateste continuu tehnologiile de protectie impotriva acestora.

 

In prezent, exista suficiente instrumente relativ eficiente in identificarea spam-ului de tip text. Insa, mesajele spam care includ imagini reprezinta o problema mult mai complexa, deoarece textul din imaginea atasata la e-mail trebuie scanat in mod corect. Imediat ce respectivul text este recunoscut, mesajul poate fi catalogat drept spam. Mai mult decat atat, pe langa text, imaginile pot contine mai multe elemente, precum ilustratii ale obiectelor promovate, de aceea detectia devine mai dificila.

 

Kaspersky Lab a inregistrat in Rusia brevetul cu numarul 2453919, care acopera o noua metoda de identificare a spam-ului prin imagini. In primul rand, imaginea este impartita in obiecte separate, fiecaruia fiindu-i atribuita o schita proprie. Apoi, pe baza elementelor care compun formele (segmente cu linii drepte sau arcuite) si a modului in care acestea se grupeaza in limitele acelor forme, cate o semnatura este generata pentru fiecare componenta in parte. Semnatura rezultata este apoi comparata cu semnaturile altor obiecte care au fost identificate in mesajele spam cu imagini. O analiza similara este realizata pentru toate obiectele grafice detectate in e-mail-ulurile suspecte, urmand ca verdictul sa confirme sau nu mesajul ca fiind spam. In plus, aceasta tehnologie ia in calcul nu doar asemanarile dintre semnaturi, ci si similitudinile dintre obiecte diferite.

 

Portofoliul de brevete al Kaspersky Lab creste constant. In prezent, acesta include peste 110 patente obtinute in SUA, Rusia, China si Europa.