Justiția americană a refuzat cererea Apple ca FBI să le arate cum le-au ”spart” iOS-ul

- Adrian Ungureanu
371

Anul trecut autoritățile americane au reținut un terorist în San Bernadino, iar cei de la FBI au încercat să afle mai multe date de pe telefonul acestuia un model iPhone 5C.

Cei de la Apple au refuzat solicitările FBI afirmând că este împotriva politicilor companiei. Mai mult, a plusat afirmând că nici nu există vreo modalitate de a sparge iOS-ul. Deci, nici chiar ei nu pot face asta. Totuși, FBI a reușit să ”spargă” telefonul și să obțină datele de care avea nevoie. Zvonurile spun că FBI a ”cerut ajutorul” unor hackeri în schimbul unor recompense financiare. Soluția a fost obținută rapid de la un hacker care nu ar avea legături oficiale cu Federalii. Este o versiune neoficială, dar FBI a obținut acces la modelul iPhone 5C în cauză.

Cei de la Apple au simțit că acest lucru reprezintă un risc pentru securitatea telefoanelor lor și le-au cerut celor de la FBI să le dezvăluie modalitatea prin care le-au ”hackuit” sistemul de operare. În mod evident, cei de la FBI au refuzat. Fie că a fost din răzbunare, fie că vor să o folosească și pe viitor, Federalii nu au divulgat nimic.

Apple s-a adresat justiției, dar nu a avut succes. Cererea companiei din Cupertino a fost respinsă, iar FBI poate să folosească software-ul cu care a spart telefonul teroristului din San Bernadino.

Partea cea mai interesantă a motivației oferită de judecătoarea care s-a ocupat de caz, Tanya Chutkan, că nu este obligatoriu ca Biroul Federal de Investigații să ofere kit-ul și/sau telefonul către cei de la Apple pentru că ”FBI poate proteja mai bine decât Apple acest software”. Și adevărul e că la cum se scurg informații din companiile producătoare de telefoane din ultimii ani, inclusiv de la Apple, la FBI pare mai sigură informația, decât în sediu de la Cupertino.

Tim Cook, CEO-ul celor de la Apple, spune că este vorba de un kit software care să le spargă sistemele de securitate din iOS, altfel nu s-ar fi putut și denumește acest kit drept ”un soi cancer pentru software”. Este o modalitate pe care, însă, nici Apple nu o cunoaște și probabil de aceea se teme de riscuri. Deocamdată, nimeni nu știe sigur cum și/sau ce a folosit FBI, așa că această modalitate de a ”sparge” iOS-ul rămâne un mister.

No posts to display