Japonia investeşte 173 milioane de dolari pentru a crea cel mai rapid supercomputer din lume

19

Japonia este cunoscută ca o ţară avansată din punct de vedere tehnologic, poate cea mai avansată. Dar, se pare că japonezii nu sunt pe deplin mulţumiţi că nu mai au cel mai puternic supercomputer din lume şi au anunţat planuri în această privinţă. Cel mai rapid este Sunway TaihuLight (95 petaflops) şi este deţinut de chinezi. Binecunoscută fiind rivalitatea dintre cele două naţiuni este uşor de înţeles de ce niponii vor să aibă cel mai rapid calculator.

 

Aceştia sunt dispuşi să investească 173 de milioane de dolari într-un supercomputer care să atingă o viteză de operare de 130 petaflops (10.000.000.000.000.000 flops). Ce înseamnă asta? Dacă vă mai aduceţi aminte de Blue Gene, supercomputerul de la IBM, care îl învingea la şah pe marele maestru Garry Kasparov, opera la 3 petaflops. Precedentul, cel mai bun supercomputer japonez a fost K Computer, al celor de la Fujitsu care atingea 10,5 petaflops, în 2011. Aşadar, japonezii pregătesc un adevărat “monstru”.

 

Autorităţile japoneze au invitat mai multe companii mari să creeze acest supercomputer, iar partenerii finali vor fi anunţaţi pe 8 decembrie a.c. Noul supercomputer ar trebui finalizat în 2018, potrivit autorităţilor japoneze. Deocamdată, acesta a primit numele de cod ABCI care vine de la AI Bridging Cloud Infrastructure şi va fi construit în cadrul Universităţii din Tokyo.

 

Πηγή: REUTERS