Ionut Budisteanu, din Ramnicu Valcea, castiga Intel ISEF 2013, cea mai importanta competitie de stiinta pentru liceeni din lume

38

Elevul roman, Ionut Budisteanu, a castigat premiul cel mare la cea mai ampla competitie preuniversitara de stiinta si inginerie din lume, Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), organizata intre 12-18 mai in Phoenix, Arizona.

In varsta de 19 ani, Ionut si-a adjudecat cel mai important premiu al competitiei, Gordon E. Moore, in valoare de 75.000 dolari. El a mai castigat alte 4 premii in cadrul Intel ISEF, a caror valoare cumulata este de 14.000 dolari.

In total, premiile castigate de Ionut Budisteanu la editia de anul acesta a Intel ISEF se ridica la 89.000 dolari.

 

Alaturi  premiul Gordon E. Moore, Ionut a obtinut si premiul I acordat de American Association for Computing Machinery; Premiul Best Category Award, sectiunea Computer Science; Premiul First Award, Computer Science si o excursie  de o saptamana la CERN, Geneva, oferita de Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara.

 

Reputatul Massachusetts Institute of Technology (MIT) a anuntat ca a decis sa denumeasca un asteroid cu numele lui Ionut Budisteanu, in calitate de castigator al Intel ISEF 2013.

 

Sunt foarte fericit ca am castigat premiul cel mare la Intel ISEF anul acesta. Este cea mai importanta recunoastere stiintifica pe care o poate primi un licean, la nivel mondial. Am visat mereu sa castig acest premiu, cel mai important din palmaresul meu”, a declarant Ionut. “Ma bucur sa aduc acest premiu acasa, in Romania. Voi continua sa lucrez la proiectele mele de cercetare si sa invat pentru examenul de Bacalaureat. Muncesc mult, intre 12 si 14 ore pe zi, la proiectele mele. Ma simt norocos ca pot fructifica acest efort de timp si resurse, castigand premii. Sfatul meu pentru liceenii interesati de inteligenta artificiala si care doresc sa participe la Intel ISEF este sa puna pasiune in ceea ce fac. Acesta este secretul meu, fac totul cu pasiune si incerc mereu sa ma autodepasesc”, a mai spus el. “Inca nu am decis unde imi voi continua studiile universitare. Ma gandesc sa raman in Romania, unde, iata, sunt posibile performante in domeniul inteligentei artificiale la fel ca in oricare alta tara. Sunt conectat cu noutatile din domeniu cu ajutorul computerului si al Internetului. Astfel, am acces la cele mai noi proiecte, lucrari stiintifice, paradigme de programare. Cea mai mare satisfactie o am cand finalizez un proiect, cand il vad conturat. Cand timpul imi permite sa ma relaxez, ma uit la documentare stiintifice. Ma consider un tanar normal, foarte pasionat de ceea ce face, si norocos pe deasupra”, a adaugat Ionut Budisteanu.

 

Proiectul “Utilizarea inteligentei artificiale pentru a crea o masina low-cost, fara sofer” si impactul sau global

Ionut_Budisteanu_diagrama_proiect

Lucrarea prezentata de Ionut Budisteanu la Intel ISEF 2013 s-a intitulat “Utilizarea inteligentei artificiale pentru a crea o masina low-cost, fara sofer”. Proiectul combina elemente hardware si software, inclusiv o aplicatie dezvoltata special de Ionut, testata in situatii reale din trafic, cu scopul integrarii in autovehicule si reducerii semnificative a numarului de accidente rutiere. Unicitatea solutiei propuse de Ionut consta in utilizarea unui radar minimalist si a unor camere video, montate pentru a recunoaste din imagini, folosind algoritmi informatici proprii, marcajele, limitele si pozitionarea in timp real a masinii in trafic, semnele de circulatie si posibilele obstacole. Intreaga solutie ar costa doar 4.000 de dolari si ar adresa o problema globala majora, si aume numarul crescut al accidentelor rutiere. Un automobil echipat cu solutia gandita de Ionut ar putea circula 100% regulamentar pe strada, respectand viteza si distanta fata de alti participanti la trafic, fara implicarea unui sofer, reducand astfel posibilitatea producerii de accidente. In anul 2004, numarul victimelor rezultate din accidente rutiere mortale a fost de 2.5 milioane, 87% din acidente fiind rezultatul unor erori umane. Lucrarea lui Ionut aduce reale beneficii societatii si imbunatatirii calitatii vietii si a fost realizata sub indrumarea profesorului Dan Milici.

Ionut_Budisteanu_proiect_3

 La editiile anterioare ale Intel ISEF, Ionut s-a remarcat prin proiecte cu aplicabilitate in domeniul auto, al protectiei mediului si persoanei, al sanatatii, recompensate in total cu 10 premii.

In Romania, Ionut Budisteanu a participat la peste 130 de competitii de stiinta si inginerie.

 “Suntem foarte mandri de Ionut si il felicitam pentru aceasta performanta extraordinara”, a declarat Adrian Cioroianu, Business Development Manager, responsabil cu programele educationale, Intel Romania. “Rezultatul lui este impresionant si demonstreaza lumii potentialul Romaniei de a genera talente deosebite in domeniul IT. Este un exemplu pentru tinerii din intreaga lume”, a adaugat el.

Intel ISEF a ajuns anul acesta la a 63-a editie (Intel este principalul organizator din 1997), premiile si bursele oferite avand valoarea totala de aproximativ 4 milioane dolari. Premiul Gordon E. Moore este cel mai important oferit in cadrul concursului, si recunoaste cel mai bun proiect dintre toate cele prezentate la cele 17 sectiuni ale competitiei. Gordon Moore a co-fondat compania Intel in 1970, fiind presedinte, Chief Executive Officer si Chairman of the Board al companiei de-a lungul anilor. In prezent, se dedica sprijinirii activitatilor de cercetare si dezvoltare in domeniul IT la nivel mondial, cu scopul imbunatatirii calitatii vietii.

Eesha Khare, 18 ani, din Saratoga, California, a primit premiul Intel Foundation Young Scientist in valoare de 50.000 de dolari. Odata cu adoptia rapida a electronicelor portabile, Eesha a subliniat nevoia foarte importanta pentru echipamente de stocare eficiente din punct de vedere energetic. Ea a dezvoltat un echipament minuscul care incape in bateriile telefoanelor mobile, permitandu-le sa se incarce in totalitate in 20-30 de secunde. Proiectul Eeshei include o alta aplicatie care ar putea incarca bateriile masinilor.

Henry Lin, 17 ani, din Shreveport, Louisiana a primit, de asemenea, Premiul Intel Foundation Young Scientist in valoare de 50.000 de dolari. Prin simularea a mii de clustere de galaxii, Henry le-a oferit oamenilor de stiinta noi date foarte importate, premitandu-le sa inteleaga mai bine misterele astrofizicii: materie intunecata, energie intunecata si echilibrul dintre incalzirea si racirea celor mai masive obiecte din univers.

Anul acesta, aproximativ 1.600 de tineri au fost selectionati pentru a participa la Intel International Science and Engineering Fair. Ei au fost selectionati din 433 de competitii afiliate din peste 70 de tari, regiuni si teritorii. Pe langa castigatorii mentionati mai sus, peste alti 500 de tineri au primit premii pentru proiectele lor inovatoare. Premiile au inclus 17 castigatori “Best of Category”, care au primit fiecare cate 5.000 de dolari. Intel Foundation a premiat, de asemenea, cu cate 1.000 de dolari fiecare scoala si targ pe care castigatorii le-au reprezentat.

 

Lista celor 17 castigatori Best of Category, din care au fost alesi primii trei: 

Categorie

Prenume

Nume

Oras

Stat/?ara

?tiinte animale

Michael

Shao

Northville

Michigan

?tiinte sociale si   comportamentale

Zarin

Rahman

Brookings

South Dakota

Biochimie

Savannah

Tobin

Salem

Oregon

Biologie moleculara si   celulara

Hannah

Wastyk

Palmyra

Pennsylvania

Chimie

Eesha

Khare

Saratoga

California

Informatica

Ionut

Budisteanu

Ramnicu Valcea

Romania

?tiinte planetare si ale Pamantului

Gyou

Tanaka

Mobara, Chiba

Japonia

Inginerie electrica si   mecanica

Zeyu

Liu

Calgary,   Alberta

Canada

Inginerie: Materiale si bioinginerie

Samantha

Marquez

Midlothian

Virginia

Energie si transporturi

Evie

Sobczak

St. Petersburg

Florida

Managementul mediului

Shixuan

Li

Lynn Haven

Florida

?tiintele mediului

Naomi

Shah

Portland

Oregon

Matematica

Vinay

Iyengar

Portland

Oregon

Medicina si sanatate

Jessie

MacAlpine

Woodstock,   Ontario

Canada

Microbiologie

David

Zimmerman

Los Angeles

California

Fizica si astronomie

Henry

Lin

Shreveport

Louisiana

 

?tintele plantelor

Samantha

DiSalvo

 

Hewlett

 

New York

Ryan

Kenny

Amy

Vitha

 

Society for Science & the Public, o organizatie nonprofit dedicata implicarii publicului in proiecte de cercetare stiintifica si educatie, detine si administreaza International Science and Engineering Fair inca de la inceputul sau din 1950.

 “Ii felicitam pe Ionut, Eesha si pe Henry pentru succesul lor la Intel International Science and Engineering Fair din Phoenix”, a declarat Elizabeth Marincola, Presedinte al Society for Science & the Public. “Cercetarea lor demonstreaza valoarea muncii indelungate si a gandirii creative. Toti finalistii Intel International Science and Engineering Fair au dat dovada de un mare potential in valorificarea stiintei si a inovatiei pentru a rezolva problemele si crearea de oportunitati pentru comunitatea globala”, a completat ea.

Intel International Science and Engineering Fair ii premiaza pe unii dintre cei mai promitatori elevi antreprenori, inovatori si oameni de stiinta din lume. Finalistii sunt selectati anual din sute de targuri afiliate. Proiectele lor sunt evaluate de peste 1.200 de arbitrii din domeniul stiintific, fiecare avand gradul de doctor sau echivalentul a sase ani de experienta in domeniu.

Acesta este primul an in care toti finalistii Intel International Science and Engineering Fair au primit insigne digitale care sa le recunoasca realizarile pentru cercetarile lor independente. Voluntarii, arbitrii si traducatorii vor primi de asemenea insigne digitale. Acestea promoveaza educatia informala si ofera recunoastere pentru realizarile din afara clasei. Mai multe informatii despre acest subiect aflati la http://badging.societyforscience.org.

Lista completa a finalistilor este disponibila in programul evenimentului. Intel International Science and Engineering Fair 2013 este sponsorizat de Intel si de Fundatia Intel, cu sustinerea a zeci de alte organizatii corporatiste, academice, guvernamentale sau stiintifice. In acest an au fost oferite premii in valoarea de peste 4 milioane de dolari.

Pentru mai multe detalii despre Society for Science & the Public, vizitati www.societyforscience.org, Twitter, sau pagina de Facebook.