Invatarea alfabetului este mai fun cu FunABC [review]

37

Se apropie momentul in care copilul tau trebuie sa invete alfabetul. Fie il duci la gradinita si speri sa aiba norocul unei educatoare decente, fie iti rezervi duminica sa-i desenezi litere si sa-l pui sa faca aceasi lucru. Dar astea au fost vremurile apuse, clasice, pentru generatia pre-smartphone/ tableta. Acum e foarte probabil sa ai un smartphone sau o tableta (daca inca nu ai, de la anul sigur o sa ai), asa ca aplicatia FunABC este un raspuns la necesitatea invatarii alfabetului.

 

uFunABC este metoda alternativa abecedarului clasic, prin care copiii intre doi si cinci ani pot invata alfabetul limbii romane. Aplicatia este o metoda interactiva prin care atat copiii, cat si parintii se pot bucura de jocul invatarii alfabetului. Toate simturile in afara de cel al mirosului sunt activate, astfel ca invatacelul va putea sa faca legatura intre cum se numeste un urs, cum arata un urs, ce sunete scoate un urs si, nu in ultimul rand, cum se pronunta litera „u”. In ceea ce priveste parintii, acestia se vor amuza, evident, urmarind reactia copilului la mormaitul ursului si la ilustratia ursuletului care pare scos din desene animate, la fel ca restul ilustratiilor. Asta pentru ca desenele animate ocupa un loc important in viata unui copil intre 2-5 ani. Dupa aceea, va invata cum arata de fapt un urs, o vaca, un tigru, un liliac sau ca Yeti nu exista de fapt decat in desene.

 

zLa litera „Δ este reprezentata o inghetata la cornet, iar sunetul este cel al unui om care savureaza o inghetata: „Mmmm”. La „K” apare un pui de koala, „Q” este pentru o pasare verde numita quetzal, la „S” este o suricata, la „W” este Wigwam, un cort de indieni care scoate sunete tribale cand apesi pe el, la „X” copilul poate asculta cum suna un xilofon, „Y” este ocupat de Yeti pe care il poti auzi cum paseste pe zapada, iar la „Z” poti asculta sunetul pe care o zebra in face in savana.

 

 

 

y

 

Aplicatia este simplu de utilizat si controlat, sagetile de parcurs literele sunt directionate atat in stanga, cat si in dreapta, putand sa te intorci cand vrei la o litera sau sa sari la alta. Fiecare litera este rostita, are un corespondent animal ale carui nume si ilustrare sunt redate prin sunet si desen. Mai mult, apasand pe imaginea animalului sau obiectului corespunzator unei litere, copilul va inregistra sunetul pe care animalul in scoate sau pe care un obiect il face cand este folosit. Chiar daca animalele si obiectele sunt desenate, sunetele scoase de acestea sunt reprezentate real, pentru ca copilul sa se obisnuiasca mai intai cu asta, apoi cu imaginea reala. Animalele desenate, dragute si zambarete iti vor invata copilul alfabetul prin simpla apasare a ecranului smartphone-ului sau al tabletei.

 

wFunABC este o aplicatie gratuita pentru Android OS 4.0 sau mai nou si a fost updatata ultima oara in septembrie 2013, cu modificari minore. Grafica este potrivita unui copil de 2-5 ani, cu umbre bine definite, cu highlight-uri si culori diverse, iar sunetele sunt clare si acurate. Sunt folosite diactrice unde este nevoie si diminutive pentru animalele domestice despre care un copil de 2-5 este posibil sa aiba anumite informatii deja. Aplicatia poate fi descarcata gratuit de aici.

 

Este imposibil, ca parinte, sa nu inveti macar un lucru nou cu FunABC. Daca totusi nu se intampla asta, atunci cand vrei sa folosesti aplicatia pentru tine, te poti distra facand pe DJ-ul apasand haotic si repetat pe litera, animal si denumirea lui. Vei vedea ca la anumite litere, chiar va iesi un sunet cu potential de insert intr-un mix.