Intel ISEF 2016 și-a anunțat câștigătorii

53

Intel Corporation și Society for Science & the Public (the Society) au anunțat că Han Jie (Austin) Wang, în vârstă de 18 ani, din Vancouver, Canada, este câștigătorul marelui premiu Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 de dolari, la Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) 2016, cea mai mare competiție de știință și inginerie din lume dedicată liceenilor.

 

Wang a dezvoltat celule microbiene de combustie (MFCs) care transformă mai eficient deșeurile organice în energie electrică. Intel ISEF a avut loc în perioada 8-13 mai, în Phoenix, Arizona, Statele Unite ale Americii.

 

Wang a identificat gene specifice în bacterii E.coli îmbunătățite genetic, care le-au permis să genereze într-un mod eficient energie. Sistemul său poate produce în mod semnificativ mai multă putere față de procesele MFC existente la un cost care este competitiv cu energia solară, ceea ce va face posibilă comercializarea MFC.

 

Syamantak Payra (15 ani) din Friendswood, Texas, a primit unul din cele două Premii Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari, pentru realizarea unei genunchiere electrice low-cost care îi permite unei persoane cu un picior slăbit să meargă mai ușor. Atunci când Payra a testat prototipul său pe două persoane afectate de poliomielită, dispozitivul său i-a ajutat să-și recapete rapid mobilitatea.

 

Kathy Liu, în vârstă de 17 ani, din Salt Lake City, Utah, a primit celălalt Premiu Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari pentru dezvoltarea unei componente alternative a bateriei, care ar putea îmbunătăți în mod semnificativ performanțele și siguranța acesteia. Bateria reîncărcabilă a lui Liu este mai mică și mai ușoară, lipsită de riscul de incendiu în bateriile litiu-ion, care sunt utilizate în avioane, telefoane mobile și chiar în hoverboard-uri.

 

Intel felicită câștigătorii din acest an și speră că activitatea lor va inspira alți tineri să își folosească curiozitatea și ingeniozitatea pentru a răspunde provocărilor globale actuale”, a declarat Rosalind Hudnell, Vicepreședinte Resurse Umane, director al Corporate Affairs în cadrul Intel Corporation și președinte al Fundației Intel. “Această expoziție internațională de știință și inginerie este un exemplu excelent de ceea ce poate fi realizat atunci când elevii din diferite medii, locuri și cu alte perspective se reunesc pentru a împărtăși idei și soluții”, a mai spus Hudnell.

 

Ediția din 2016 a Intel ISEF a adunat peste 1.700 de tineri selectați din 419 de târguri afiliate din 77 de țări, regiuni și teritorii. Pe lângă cei trei mari câștigători, aproximativ 600 de finaliști au primit premii pentru proiectele lor, inclusiv 22 de câștigători la secțiunea “Cel mai bun din categoria”, care au primit fiecare un premiu de 5.000 de dolari. De asemenea, Fundația Intel a premiat cu burse de 1.000 de dolari școala fiecărui câștigător și târgul afiliat pe care aceștia l-au reprezentat.

 

Lista celor 22 de finaliști din care au fost selectați marii câștigători:

Categoria

Prenume

Nume

Oraș

Stat/Țară

Ştiinţa animalelor

River

Grace

Melbourne

Florida

Ştiinţe sociale şi comportamentale

Rajeev

Jha

Honolulu

Hawaii

Biochimie

Edward

Kim

Waco

Texas

Inginerie biomedicală

Luiz

da Silva Borges

Aquidauana

Brazilia

Biomedicină și sănătate

Jiwoo

Lee

Hackensack

New Jersey

Biologie celulară și moleculară

Marissa

Sumathipala

Ashburn

Virginia

Chimie

Kathryn

Lawrence

Boulder

Colorado

Katherine

Younglove

Biologie computațională si bioinformatică

Swetha

Revanur

San Jose

California

Științe ale naturii

Natalie

Bush

Baton Rouge

Louisiana

Sisteme integrate

Syamantak

Payra

Friendswood

Texas

Energie: Chimică

Kathy

Liu

Salt Lake City

Utah

Energie: Fizică

Tiasha

Joardar

Plano

Texas

Inginerie mecanică

Takahiro

Ichige

Chiba

Japonia

Ingineria mediului

Wyatt

Pontius

Sterling

Virginia

Știința materialelor

Nicky

Wojtania

Plano

Texas

Matematică

Pei-Hsaun

Chang

Taipei

Taipei

Microbiologie

Han Jie (Austin)

Wang

Vancouver

Canada

Fizică și astronomie

Camille

Yoke

Richmond

Virginia

Știință plantelor

Dennis

Drewnik

Winnipeg

Canada

Robotică și mașini inteligente

Simone

Braunstein

New York

New York

Sisteme software

Charles

Noyes

Villa Park

California

Medicină translaţională

Brennan

Clark

Golden Valley

Minnesota

Prashant

Godishala

 

România a fost reprezentată la ediția Intel ISEF din acest an de zece elevi din Bucureşti, Eforie Sud şi Suceava. Proiectele elevilor români au acoperit o gamă largă de domenii, de la culturi de bacterii magnetice care absorb poluarea, mănuşa cu senzori folosită la monitorizarea progresului în recuperarea medicală, aplicaţii ale polimerilor în robotică și medicină, sistemul care oferă siguranță la volan, până la dispozitivul pentru detectarea obstacolelor de către persoanele cu deficienţe de vedere.

 

Paul Paraschiv (17 ani), Andreea Petrișor (16 ani) și Răzvan Badea Armeanu (17 ani), elevi în clasele a-X-a și a XII-a la Liceul Teoretic “Carmen Sylva” din Eforie Sud, au participat cu un proiect ce include dispozitive care vor putea ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să se miște mai ușor și în siguranță. Ana Maria Tudorache și Miruna Ojoca, ambele de 16 ani, eleve la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, au venit la Intel ISEF cu proiectul “Medical Rehabilitation: Sensors & Monitoring”, alcătuit din 3 dispozitive cu senzori piezoelectrici care măsoară forța musculară a celui care le folosește atunci când sunt conectate la un osciloscop.

 

De asemenea, Dan Andrei Corbeanu (17 ani), elev la Colegiul Național “Tudor Vianu” din București în clasa a-XI-a, a mers la Intel ISEF în acest an cu un proiect bazat pe compararea, în urma unui studiu, a diferitelor tipuri de polimeri pentru a identifica, în final, aplicațiile lor în robotică și în medicină.

 

Cristian Ionuţ Costin şi Elena Yuan Feng Yuan, în vârstă de 16 ani, au mers la Phoenix cu proiectul “Bacteria magnetică”. Acesta reprezintă un ansamblu de nanoparticule magnetice care au proprietatea de a se orienta după câmpul magnetic pentru a găsi hrană. Cei doi sunt elevi în clasa a-X-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

 

Tudor Andronic (17 ani) și Raul-Alexandru Hănțăscu (16 ani), elevi în clasa a-X-a la Colegiul Național “Petru Rareș” din Suceava au dezvoltat proiectul “Driving Assistant” prin care șoferul nu va mai fi nevoit să utilizeze telefonul în timpul condusului și siguranța la volan va crește.

 

Câștigătorii de top în acest an – Austin, Syamantak și Kathy – demonstrează în mod clar că vârsta nu are nicio influență asupra capacității de a desfășura activități de cercetare și de a găsi soluții la problemele importante”, a declarat Maya Ajmera, președinte și CEO al Society for Science & the Public. “Îi felicităm nu numai pentru succesul lor, ci pentru devotamentul lor și munca depusă. Ei și restul de finaliști Intel ISEF sunt tinerele speranțe ale științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii și așteptăm cu nerăbdare să vedem cum își urmăresc pasiunile și cum, la rândul lor, vor face lumea un loc mai bun pentru generațiile viitoare”.

 

Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) îi premiază pe cei mai buni elevi pasionați de știință, inventatori și ingineri. Finaliștii sunt selectați anual la sute de târguri afiliate. Proiectele lor sunt apoi evaluate la fața locului cu mai mult de 1.000 de jurați de la aproape fiecare disciplină științifică, fiecare cu un doctorat sau echivalentul a șase ani de experiență profesională relevantă într-una dintre disciplinele științifice.