Intel Atom E3900 – primul procesor dedicat Internet of Things

26

Gigantul american Intel a prezentat zilele astea noul procesor Atom E3900 Goldmont, un SoC dezvoltat special pentru aplicații miniaturale, genul de automatizări, gadgeturi smart și dispozitive Internet of Things (IoT). Goldmont este următoarea generație de procesoare Atom, care ar trebui să aducă îmbunătățiri semnificative. Deja generațiile Bay-Trail și Cherry Trail au adus îmbunătățiri semnificative, dar Goldmont este pe 14 nanometri, prinde din urmă procesoarele smartphone.

 

Intel a reușit să piardă bătălia pentru smartphone cu ARM, a intrat târziu pe zona de telefoane și tablete, iar produsele nefiind proiectate pentru mobilitate aveau mici proleme, lucru care a permis ARM să consolideze dominația și a dus la creșterea Qualcomm și Exynos și apariția unor branduri noi precum Mediatek sau Rockchip. Astăzi Mediatek vinde sute de milioane de cipuri pe an, aș putea estima că au depășit ca volum gigantul american. Desigur, nu ca venituri.

 

Astfel, Intel vrea să cucerească acum lumea IoT, următoarea revoluție digitală, care va include pe lângă Inteligența Artificială și Realitatea Virtuală și cel puțin 50 de miliarde de dispozitive smart conectate la internet pînă în 2020. Toate acestea au nevoie de procesoare care să preia și să proceseze comenzile și așa mai departe. Evident, aici tot ARM face jocurile, Qualcomm și Texas Instruments sunt implicate, iar Intel vrea să intre în forță.

 

Aici intervine Atom E3900, o serie de chip-uri care aduce performanță peste produsele concurente, dar și procesare grafică on-chip, o chestie unde rivalii au nevoie de GPU. Sunt configurații dual sau quad-core, care oferă în plus capacitatea de a lucra în medii cu temperaturi fluctuante, de la -40 de grade Celsius la +85 de grade. 

 

În plus, procesoarele Intel vin cu securitate adăugată, un alt factor de diferențiere care ar trebui să conteze mai ales prin prisma recentelor atacuri informatice care au folosit ca vector dispozitive IoT nesecurizate.

Πηγή: AnandTech