Intel a prezentat arhitectura Atom Silvermont pentru tablete si smartphone-uri

11

Dupa mai multe incercari esuate de a intra pe piata smartphone-urilor si a tabletelor, Intel prezinta prima solutie ce ar putea periclita dominatia arhitecturii ARM. In prezent, majoritatea dispozitivelor amintite folosesc arhitectura ARM x86, aceasta propulsand veniturile unor companii precum Qualcomm si Samsung.

Esecurile inregistrate de Intel pe scena procesoarelor destinate dispozitivelor mobile este atribuita in mare parte dezinteresului manifestat de compania americana pentru acest sector si favorizarea pietei de procesoare pentru servere si PC-uri. In cele din urma s-a dovedit ca nici macar un gigant de calibrul Intel nu poate crea un fagas pe care sa fie directionata multimea si de dragul profiturilor, compania si-a modificat strategia.

Odata cu procesoarele Silvermont, Intel anunta solutii anuale de motorizare. Arhitectura de 22nm folosita pentru SoC-urile Silvermont promite o putere de calcul de trei ori mai mare decat cea oferita de Atom-urile actuale sau performante egale cu un consum de energie de 5 ori mai mic. Intel a publicat si cateva grafice in care arata eficienta procesoarelor sale dual-core. Acestea depasesc un quad-core folosind numai 1W.

Daca ai o solutie eficienta, nu trebuie sa intri in jocul numarului de nuclee,” a declarat un reprezentant Intel, iar daca luam in considerare hyper-threading-ul de pe i-uri, este foarte probabil ca o tableta cu Silvermont sa egaleze performantele unui MacBook Air din 2010, asa cum declara Anand Lal Shimpi intr-un articol publicat pe Anandtech.

La ce ne-am mai putea astepta de la procesoarele Intel Atom? La un pret accesibil. In sectorul PC-urilor Intel da tonul, iar consumatorul plateste un pret considerabil datorita concurentei slabe. In tagma producatorilor de chipseturi pentru tablete si smartphone-uri, Intel este novice si are nevoie de produse amabile cu portofelul daca doreste sa recupereze timpul pierdut. Graficele, performanta si autonomia nu vor avea nicun impact daca la pretul unei tablete se adauga costurile unui sistem de operare ca Windows 8 si al unui procesor scump, fie el si Intel.

Πηγή: the verge