Instrumente pentru “paranoici”: 3 programe de securitate gratuite care iti protejeaza datele

  21

   

   

   

  Multe din serviciile de stocare online au fost atacate de hackeri, inclusiv popularul Dropbox. Daca vrei ca datele tale sa fie sigure, ai la indemana mai multe programe de securitate gratuite care fac o treaba minunata: protejeaza ceea ce e al tau si vrei sa ramana doar asa. 

  Va prezentam trei programe de securitate gratuite: unul pentru stocarea parolelor, altul pentru criptarea datelor si inca unul pentru navigare anonima pe internet. 

   

  1. KeePass. Este un program gratuit (open-source) de management al parolelor pe care le folosesti online. KeePass este disponibil oficial pentru sistemul de operare Windows, insa exista porturi neoficiale pentru iOS, Android, Linux si Mac OS X. Programul iti permite sa ai parole diferite pentru toate serviciile online folosite, tinandu-le minte in locul tau. Astfel eviti situatia in care daca unul din conturile tale este compromis sa pierzi accesul si la celelalte servicii care folosesc aceeasi parola si nume de utilizator. KeePass iti permite sa cauti repede parola dorita si sa organizezi parolele. Parolele si numele de utilizator sunt stocate intr-o baza de date criptata. Accesul la parole se face printr-o parola principala (master password) pentru KeePass. 

  Descarca KeePass.

   

  2. TrueCrypt. Pentru criptarea de fisiere exista programul gratuit TruCrypt. Stiai ca angajatii serviciilor de sincronizare intre diferite dispozitive precum Dropbox sau Box pot avea acces la datele de pe contul tau daca doresc? Presupunem ca nu fac asta, insa pot. Ca sa eviti o astfel de situatie, poti cripta fisierele, inainte sa le urci pe astfel de servicii, cu TrueCrypt. Atunci esti sigur ca nimeni, in afara de tine, nu are acces la datele respective. Programul creeaza o partitie virtuala pe hard-disk care poate fi accesata cu ajutorul unei parole alese de utilizator. Orice fisier copiat pe aceasta partitie este criptat automat. 

  Descarca TrueCrypt.

   

  3. Tor. Pentru navigare sigura si anonima pe internet exista serviciul de tunneling Tor. Programul poate fi instalat pe computer sau copiat pe un memory stick si folosit de acolo. Multi angajati folosesc versiunea portabila a Tor de la serviciu pentru ca serviciile de monitorizare a angajatilor sa nu aiba acces la activitatile online facute in timpul programului de lucru care nu au legatura cu munca. Nu recomandam insa sa faceti asta la serviciu, va spunem insa ca puteti folosi si astfel Tor. Atunci cand Tor este activat, tot traficul de internet este criptat si rutat printr-o retea complexa de noduri anonime. Tor a fost folosit cu succes de cei care au organizat Primavara Araba in Egipt si de alti internauti din tari in care functioneaza regimuri opresive care monitorizeaza ce fac cetatenii pe internet. 

  Descarca Tor