Inginerii promit o singura modificare ce ar putea dubla durata de viata a bateriei

19

Unul dintre cele mai mari si unice lucruri care se gaseste in bateria telefonului este o componernta numita amplificator de putere. Este o parte vitala de tehnologie care transforma energia electrica in semnale de radio, mai nou o echipa de ingineri de la Cambridge, Massachusettes, spune ca poate opri consumul bateriei.

Amplificatoarele de putere de pe telefon sunt groaznic de ineficiente : o medie de pierdere, este aproximativ 65% din energia cu care sunt livrate. Pentru a oferi o perspectiva mai clara, iPhone 5 are sase amplificatoare independente, care in total iau 60 % din puterea consumata, in functie de ce ruleaza pe telefon.

 Opinia tehnologica explica  de ce apare aceasta problema:

Aplificatoarele de putere care utilizeaza tranzistori consuma energie in doua moduri de baza, modul standby si modul de iesire semnal, de la trimiterea impuslurilor de date digitale. Singura modalitate modalitate de a imbunatatii eficienta lor este de  a utiliza cea mai mica cantitate de energie posibila a modului standby. Dar trecerea brusca de la consum redus de energie la modul standby de mare putere tinde sa distorsioneze semnalul, asadar tehnologiile existente mentine nivelul de standby la o putere mare, consumand curent.

Acum cei de la MIT au dezvoltat un nou tip de putere amperi, care foloseste un fel de cutie de viteze electronica pentru a ajuta la reducerea consumului de energie. Aceasta selecteaza o tensiune pentru a minimiza consumul de energie la 20 millioane de ori pe secunda, pentru a se evita mentinerea nivelurilor de putere ridicat constant. Rezultatul, viata mai lunga a bateriei.

In timp ce tehnologia este in prezent testata in laborator, compania spera sa inceapa rularea pe scara larga a verisunii, pentru utilizarea in statii de baza LTE cat mai curand in anul urmator. Apoi o versiune cip ar trebuie sa urmeze, pretinzand faptul ca ar putea dubla viata bateriei unui smartphone.

Sursa: www.gizmodo.com