Infractorii cibernetici vizeaza din ce in ce mai mult sectorul de mobile banking

20

34% din totalul clientilor de online banking au folosit un smartphone sau o tableta pentru tranzactii financiare in 2014, potrivit unui studiu realizat de Initiative D21. In general, 60% din totalul clientilor unei banci sunt interesati de mobile banking. Acest trend ii aduce si pe infractorii cibernetici in peisaj.

 

Un raport recent alcatuit de o serie de experti in securitate explica modul in care infractorii folosesc malware-uri specializate pentru a viza utilizatorii de Android si a spiona date bancare sensibile. Un motiv pentru aceasta concentrare pe Android este extinderea la nivel global a sistemului de operare. Potrivit analistilor de la IDC, acesta are o cota de piata de aproximativ 80%, iar numarul de noi tulpini malware este in crestere, in concordanta cu popularitatea.

1

Numai in a doua jumatate a anului trecut, expertii au analizat 796.993 fisiere noi de malware de Android, rezultand un nou record de peste 1,5 milioane de programe malware intr-un an. Numarul de cazuri noi de malware de Android au fost identificate de catre expertii in securitate. Aceasta reprezinta o crestere a malware-ului de aproape 30% fata de 2013. Magazinele alternative de aplicatii sunt o cale comuna de distributie pentru malware. Expertii de securitate au investigat diferite piete si au constatat ca furnizorii europeni si americani furnizeaza mai putine aplicatii infectate decat pietele din China sau Rusia. Pe unele piete din China, pana la un sfert din aplicatii au fost infectate cu malware si PUP (Potentially Unwanted Programs).

 

2

 

Predictiile raportului pentru perioada urmatoare sunt:

 

Publicitate, spionaj, manipulare: Cazul Superfish, desfasurat pe computere, a demonstrat ca certificatele criptate SSL pot fi ineficiente in fata programelor adware. Infractorii cibernetici pot exploata acest lucru pentru a spiona date sensibile. Expertii in securitate astepta ca aceasta tendinta sa se raspandeasca si pe dispozitivele mobile.

Programe malware vizeaza datele bancare: 2015 va fi caracterizat de malware specializat in targetarea datelelor bancare si financiare. Infractorii cibernetici se bazeaza pe aplicatii bancare false sau manipulate ce vizeaza in mod special acest gen de date.

Datele “autocuantificate” sunt cautate de infractori: Aplicatiile si accesoriile fitness sunt to mai prezente pe smartphone-uri. Datele cu caracter personal (“autocuantificate”) sunt inregistrate si analizate din ce in ce mai des. Expertii G DATA se tem de o crestere a sustragerilor acestor tipuri de date.