Informatii online pentru utilizatorii telecom

24

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a prezentat astazi in cadrul conferintei internationale „Informatia inseamna putere: instrumente de informare pentru consumatorii de telecom”principalele instrumente de informare aflate la dispozitia utilizatorilor de servicii de comunicatii si a analizat modalitatile prin care autoritatile de reglementare ii pot sprijini pe utilizatori sa obtina informatiile de care au nevoie pentru a-si proteja drepturile.

 

ANCOM a constatat ca numai 40% din cei aproximativ 1.000 de furnizori de servicii de acces la internet activi pe piata romaneasca de comunicatii detin o pagina proprie de internet pe care au afisate informatii de interes public privind serviciile oferite. Pentru ca utilizatorii telecom sa beneficieze de servicii adecvate, pe baza unor alegeri informate, este insa nevoie ca toti furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice sa detina o pagina de internet. In acest sens, vom cauta solutii cu costuri minime prin care sa ii sprijinim mai ales pe furnizorii cu retele mici sa isi creeze propriile pagini de internet”,a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, in deschiderea evenimentului.

 

In prezent, ANCOM le ofera utilizatorilor telecom mai multe de instrumente de informare online, precum Infocentrul ANCOM, site-urile Portabilitate.ro si Veritel.ro, urmand sa dezvolte pe parcursul acestui an si platforma informatica prin care utilizatorii vor putea masura calitatea serviciului de acces la internet. Totodata, Autoritatea are in vedere implementarea de solutii adaptate grupurilor de utilizatori telecom cu dizabilitati.

 

In cadrul conferintei ANCOM, domnul Houlin ZHAO, Secretar-General Adjunct al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT), a subliniat importanta pe care UIT o acorda utilizatorilor de comunicatii, evidentiind faptul ca toate demersurile Uniunii la nivelul pietei si al industriei au in vedere interesele utilizatorilor finali si gasirea acelor metode prin care acestia sa detina toate informatiile de care au nevoie pentru a lua cele mai bune decizii in privinta serviciilor telecom.

 

Conferinta internationala „Informatia inseamna putere: instrumente de informare pentru consumatorii de telecomorganizata de ANCOM in data de 27 mai 2014 a reunit atat reprezentanti ai Comisiei Europene, cat si ai asociatiilor pentru utilizatorii de servicii telecom si ai autoritatilor de reglementare in comunicatii din tari precum Belgia, Croatia, Franta, Italia, Marea Britanie si Suedia. Pe parcursul celor doua sesiuni ale evenimentului, acestia au prezentat atat aplicatii dezvoltate pentru a o mai buna informare a utilizatorii de servicii de comunicatii electronice, cat si solutii implementate pentru a raspunde problemelor cu care se confrunta utilizatorii cu dizabilitati in accesarea serviciilor de comunicatii electronice.