În primele nouă luni din 2017, HMD ar putea lansa 7 smartphone-uri Nokia

- Adrian Ungureanu
398

Mai toate zvonurile legate de revenirea Nokia pe piaţa smartphone au vorbit până acum de lansarea a trei telefoane, care ar putea fi lansate la MWC 2017, eveniment ce are loc la Barcelona, între 28 februarie şi 2 martie.

Din păcate, până acum informaţiile nu au fost prea convingătoare pentru că au fost ceva neconcordanţe din cauza seturilor de specificaţii care au fost vehiculate. S-a vorbit trei modele, dar niciunul nu pare să se încadreze pe segmentul de top, nici măcar prin prisma preţuriler vehiculate. Totuşi, cele mai mari semne de întrebare au fost legate de modelul Nokia D1C, despre care s-a vorbit a fi vârful de gamă. Specificaţiile acestuia, scăpate în online de curând, nu-l recomandă ca fiind un vârf de gamă. Aşa că trebuia luat în calcul, dezvoltarea unui telefon şi mai bine echipat.

Această teorie este confirmată de cei de la Digitimes, care au aflat de la surse din industrie, că HMD Global, compania finlandeză care se va ocupa de producţia de telefoane cu brandul Nokia, a luat legătura cu mai mulţi producători de componente pentru producţia a patru noi modele în plus care să fie lansate în trimestrele 2 şi 3 ale anului viitor. Deci, vorbim de alte telefoane, şi nu despre cele trei care ar putea fi prezentate la Barcelona.

Printre companiile cu care ar fi vorbit HMD se numără trei mari companii producătoare de display-uri LG Display, Century Technology (CTC) şi Innolux. În discuţie a apărut şi FIH Mobile (subsidiară a Foxconn), care ar fi fost aleasă pentru producţia efectivă a telefoanelor. HMD Global a preluat în luna mai a acestui an, o mare din activele FIH Mobile, tocmai pentru a dispune şi de propriile capacităţi de producţie. Faptul că HMD cere ajutorul FIH Mobile, ar putea însemna faptul că ia în calcul şi o potenţială creştere a cererii de telefoane Nokia, scenariu în care subsidiara Foxconn ar putea da o mână de ajutor.

Despre telefoane se spune că vor avea ecrane cu dimensiuni începând de la 5 la 5,7 inci, cu rezoluţii Full HD şi Quad HD. Ecranele Quad HD (2560×1440 pixeli) sunt ecrane care ajung, deocamdată, doar pe modelele high end ale altor producători, pe telefoane cu dotări de top. Despre Nokia D1C se vorbeşte că ar veni cu ecran cu rezoluţie Full HD (1920 x 1080 pixeli). Deci Nokia va lansa un telefon şi mai bine echipat, probabil adevăratul vârf de gamă din 2017, anul reveniri pe piaţa smartphone a brandului finlandez.

Va fi totuşi un an greu pentru Nokia. Apple serbează 10 ani de iPhone şi pregăteşte o surpriză fanilor săi. Samsung are nevoie să revină puternic în vânzări, după scandalul provocat de bateriile incendiare de pe Galaxy Note 7 şi pregăteşte un Galaxy 8 care să fie o “bestie”. În plus mai sunt şi cei de la LG, care au în plan să fure startul pentru 2017 sau OnePlus care, deşi e un brand mic a arătat că se poate bate cu giganţii din industrie şi care pregăteşte, de asemenea, un model puternic pentru 2017.