ICCJ decide irevocabil ca profilul de Facebook este spatiu public, nu privat

30

Este nevoie de interventia si decizia irevocabila a Inaltei Curti de Justitie si Casatie ca sa clarifice faptul ca profilul personal de Facebook constituie spatiu public si nu privat.

 

Decizia ICCJ, pronuntata ca irevocabila pe 27 noiembrie, a venit in urma recursului nefondat a lui Mircea Munteanu Nicolae, fost director din prefectura Mures, care a contestat sanctiunea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii din cauza unei postari a acestuia pe pagina personala de Facebook, scrie Hotnews.

 

Munteanu postase la inceputul anului 2012, in timpul protestelor impotriva guvernului Boc, mesajul „Arbeit macht frei – asta sa inteleaga protestatarii” (Munca elibereaza, mesaj gasit la intrarea in lagarele de concentrare si exterminare din Germania nazista). CNCD s-a autosesizat, amendandu-l pe Munteanu cu 1000 lei, pe motiv ca “fapta constituie o propaganda nationalista care aduce atingere demnitatii umane si creeaza o atmosfera degradanta, umilitoare si ofensatoare indreptata impotriva grupului de protestatari”.

 

Munteanu a atacat hotararea CNCD in instanta, spunand ca a fost ilegala din mai multe motive, printre care cel ca pagina lui de Facebook este spatiu public si nu public. Raspunsul ICCJ a fost ca “Reteaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o casuta postala electronica. Profilul sau personal pe Facebook, chiar daca este accesibil doar prietenilor adica unui grup restrans de persoane, tot public este, oricare dintre prieteni putand distribui informatiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul le cunostea”, raspuns care se regaseste in decizia irevocabila luata de ICCJ.

 

Asadar, conform deciziei ICCJ, Facebook nu te elibereaza, chiar daca naivitatea voita sau nu a lui Munteanu si altor utilizatori din cei peste sapte milioane pe care Facebook ii are in Romania, pare ca-ti da impresia de libertate si intimitate in online.

Πηγή: hotnews