HP Envy 14 Spectre – ultrabook premium

26

 

 

Aproape toate porturile lui HP Envy 14 Spectre sunt amplasate pe latura stanga. Din motive neclare, producatorul a ales sa ofere doar doua porturi USB. Unul este de tip 2.0 si celalalt de tip 3.0, ambele fiind active. Asta inseamna ca utilizatorul poate incarca un smartphone de la oricare din ele atunci cand laptopul este oprit. Poate ca utilizatorii ar fi putut sa supravietuiasca cu doua porturi USB, insa producatorul le-a pozitionat prea aproape unul de celalalt. Un dispozitiv sau o mufa cu o amprenta voluminoasa in jurul portului va impiedica conectarea unui alt dispozitiv in celalalt port. In timpul testului, de mai multe ori am fost nevoit sa extrag receiver-ul wireless compact pentru mouse pentru a conecta un stick USB mai lat.

 


Fantele de aerisire sunt amplasate in partea din spate a ultra-portabilului. Se pare ca admisia si evacuarea aerului se fac prin aceeasi fanta, putin mai scurta decat distanata dintre balamalele ecranului. Acestea din urma sunt ferme si permit o deschidere destul de ampla a ecranului. Atunci cand ecranul este inchis, el este mentinut in aceasta pozitie de magneti amplasati la baza touchpad-ului si in jurul webcam-ului.Tastatura


Atunci cand deschizi laptopul, esti intampinat de-o carcasa metalica foarte bine finisata, ce integreaza o tastatura chiclet cu butoane negre, iluminate. Touchpad-ul este mat, in comparatie cu restpad-ul lucios, acoperit de Gorilla Glass. El se poate apasa si are cele doua butoane diferentiate la baza lui. Scroll-ul cu doua degete este bine implementat si destul de precis. In mod implicit este activat si scroll-ul cu un degete pe laturi.


Tastatura este iluminata cu o singura intensitate. Atunci cand iluminarea este oprita, ramane aprins butonul rapid de pe tasta F5. Si daca tot am ajuns la tastele F, sa spunem ca la apasare sunt activate implicit functiile inscriptionate pe ele. Tastele F1-F12 sunt accesibile impreuna cu tasta Fn sau in combinatie cu Alt ori Ctrl. Aceasta se poate modifica din BIOS. Nu avem un buton rapid pentru dezactivarea touchpad-ului, insa o atingere de doua ori a coltului sau din stanga sus il dezactiveaza.

 


Ecranul


Ecranul lui HP Envy 14 Spectre se numeste Radiance HD+ Infinity.
 Pe diagoanala de 14″ sunt dispusi 1600×900 pixeli. Deoarece marginile sunt foarte inguste, ultrabook-ul are dimensiunile unuia de 13.3″, fiind chiar usor mai mic decat unele modele lansate de curand. Din pacate, HP a folosit un panou TN. Este drept ca este un panou TN bun, cu unghiuri orizontale bune si verticale peste medie, insa la pretul sau ne asteptam la un panou mai bun.


Deasupra ecranului se poate observa
 un senzor infrarosu de proximitate. El poate activa automat iluminarea tastaturii atunci cand utilizatorul se apropie de laptop. Se pare ca nu a fost inclus un senzor de luminozitate pe lista de dotari. Un driver video proceseaza imaginea atunci cand laptopul se alimenteaza doar de la baterie si va reduce contrastul si luminozitatea in functie de informatia afisata pe ecran. Setarile pentru aceasta facilitate nu pot fi accesate de utilizator.

 

 


Specificatii

Ecran: 14″, 1600×900, panou TN, LED, Gorilla Glass

CPU: Intel Core i5-2467M, 1,6 GHz, dual core, 3 MB cache, 2,3 GHz Turbo, HT, 32 nm, 17 W TDP

Chipset: Intel HM65

GPU integrat: Intel HD Graphics 3000

GPU dedicat: 

RAM: 1 x 4 GB DDR3, 1600 Mhz

HDD: 128 GB, SSD, Samsung

Unitate optica: 

Retea: LAN, 802.11b/g/n, Bluetooth

Conectori: USB 2.0, USB 3.0, HDMI, mini DP, audio headset

Altele: webcam 720p, card reader, Beats Audio, NFC

Sistem de operare: Windows 7 Home Premium 64 bit

Baterie: 58 Wh, 3.720 mAh, 14,8 V, 4 celule, Li-ion

Dimensiuni: 327 x 221 x 18 mm

Greutate: 1,8 kg

Desi HP Envy 14 Spectre a primit de curand un update de configuratie cu procesoare din gama Ivy Bridge, modelul testat de noi a venit cu un procesor Intel Core i5 din a doua generatie Sandy Bridge. Sistemul de operare porneste in 27 secunde, iar din Sleep revine in 4 secunde. Aceste performante sunt obtinute gratie SSD-ului de 128 GB, de la Samsung.


Producatorul ofera un utilitar preinstalat in sistem, numit CoolSense. Acesta foloseste un giroscop ca sa stabileasca daca ultrabook-ul se afla pe birou sau este plimbat prin casa. In cel de-al doilea caz sunt folosite profiluri diferite pentru sistemul de racire, pentru a preveni incalzirea puternica a laptopului cand el se afla pe pat sau pe picioare. HP Envy 14 Spectre vine si cu suport NFC. Dispozitivele compatibile trebuie amplasate pe coltul din dreapta sus al restpad-ului.

 

Pentru un ultrabook cu procesor din generatia anterioara, HP Envy 14 Spectre nu aduce nicio supriza. Laptopul este rapid si poate chiar sa faca fata unor sarcini destul de complexe atunci cand este cazul. Modelele cu procesoare Ivy Bridge aduc un spor de performanta. SSD-ul este rapid, obtinand un scor de peste 20.000 de puncte in PCMark Vantage la testul dedicat. Timpii de pornire putea fi mai mici.


PCMark Vantage 64 bit –
 8.754 (Productivity – 10.852) 
PCMark 7 Basic –
 3.209 
3DMark Vantage Entry –
 7.168 (GPU 7.611 / CPU 6.104) 
3DMark Vantage Performance –
 1.468 (GPU – 1.171) 
Cinebench R11.5 (OpenGL / CPU) –
 7,42 fps / 1,92 pts 
Pornire la rece –
 27 s 
Revenire din Sleep –
 4 s

 

Sursa: Orange