Guvernul rus certifică Sailfish OS drept alternativă la Android şi iOS

34

Rusia încearcă de doi ani să scape cât mai repede de influenţa companiilor americane în propria ţară în toate domeniile şi în special în tehnologie şi mai ales după scandalul geopolitic iscat în urma anexării Crimeei.

 

Discuţii despre căutarea unei alternative la sistemele de operare americane pentru platformele mobile au apărut de mai mult timp, iar Sailfish OS, sistem de operare creat de cei de la Jolla, companie finlandeză, înfiinţată de un grup de ingineri care au plecat de la Nokia, a mai fost în centrul atenţiei.

Dar acum avem parte de informaţii oficiale, sistemul de operare de la Jolla fiind certificat drept alternativa oficială la Android şi iOS. În urma recentei decizii, Sailfish OS este alternativa recomandată pentru utilizare în mediu de afaceri şi în Guvern. Cu alte cuvinte, ruşi încearcă în primă fază să scoată dispozitivele cu sisteme de operare americane din zonele mai sensibile, teama cea mai mare a ruşilor fiind legate de spionaj.

Pe termen lung, Rusia vrea ca sistemele de operare americane să coboare la o cotă de piaţă de sub 50%, faţă de 95% cât ar fi în prezent.

 

Πηγή: TechCrunch