Grafenul 3D ar putea revolutiona racirea gadget-urilor

32

Grafenul pare sa fie noul material minune care poate fi folosit pentru a construi diverse lucruri care sa fie mai rezistente – de la procesoare, pana la celule de energie solara mai eficiente, casti care sa redea mai bine sunetul si altele. Acum, se pare ca o echipa de cercetatori de la Rice University a dezvoltat o varianta 3D de grafen care ar putea revolutiona modul in care se racesc gadget-urile.

 

Grafenul normal este un bun conductor de caldura, dar are o serie de limitari – caldura se transmite pe suprafata materialului din grafen, dar si in profunzime, daca materialul este construit din mai multe straturi. Totusi, se pare ca problema poate fi rezolvata pentru ca, potrvit simularilor facute de echipa de cercetatori, o varianta 3D formata din structuri de grafen alb cu o serie de nanotuburi din nitrat ar putea elimina aceste limitari la nivel termic. Un astfel de procedeu ar permite dispersarea caldurii in toate directiile, deci mai rapid.

 

Noile descoperiri ar putea duce la crearea de solutii de racire mai mici si mai eficiente pentru electronicele viitorului care vor deveni, cu siguranta, din ce in ce mai puternice. Ramane de vazut care va fi evolutia tehnologiei in urmatorii ani.

 

Πηγή: Engadget