Google va inchide site-uri de stiri din Spania din cauza taxelor pentru copyright

17

Google planuieste sa inchida site-urile pe care le detine in Spania si care ofereau link-uri catre stiri din cauza noii legislatii care permite entitatilor media sa ceara taxe pentru republicarea informatiilor. Intr-o pozitie oficiala, compania a precizat ca o astfel de masura face Google News un serviciu nesustenabil si ca va elimina publisherii spanioli din site-urile Google News din toata lumea, apoi va inchide serviciul din Spania pe data de 16 decembrie.

 

Asta inseamna ca vor fi afectati nu doar locuitorii acelei tari, daca tinem cont ca niciun utilizator nu va putea sa mai acceseze link-uri de la publicatii spaniole in Google News, acestea urmand sa fie retrase. Legea spaniola se va aplica incepand cu luna ianuarie si va afecta doar agregatoarele de stiri precum Google News sau serviciul autohton rival numit Meneame.

 

Desigur, masura nu va impiedica utilizatorii spanioli sau pe cei din orice alta tara sa citeasca stiri de la publicatii din Spania, atata timp cat rezultatele provin din Google Search. “Noua lege permite entitatilor media sa taxeze Google News chiar si daca publica o mica parte a stirilor acestora”, au notat cei de la Google. Google News este un serviciu care nu afiseaza mesaje publicitare, asadar nu obtine profituri pe aceasta cale

 

Actiunea gigantului motoarelor de cautare de a retrage Google News din Spania vine dupa un deceniu de acuze care s-au adus companiei cu privire la scaderea profiturilor si cititorilor pe site-urile de stiri ale publicatiilor. Google se apara si sustine ca prin rezultatele cautarilor din serviciile sale genereaza milioane de click-uri pe site-urile de stiri si ca acestea din urma fac profit in urma accesarilor. Mai este de precizat ca, in ultima perioada, pe tot teritoriul Europei au fost discutii legate de monopolul Google asupra internetului si ca impactul pe piata a implementat norme sociale cu privire la securitatea datelor.

 

Spania nu este singura tara care a depus eforturi cu privire la stabilirea unor legi care sa oblige agregatoarele de stiri la plata de taxe. Si Franta si Germania incearca sa impuna restricitii similare. In luna noiembrie, cel mai mare publisher german, Axel Springer, a incercat sa blocheze Google dupa o actiune a unui consortiu de 200 de entitati media din Germania care a cauzat o scadere accentuata a traficului.

 

Specialistii estimeaza ca inchiderea site-urilor de stiri Google din Spania ar putea sa nu aduca o imbunatatire semnificativa publisherilor din aceasta tara, daca nu este vorba de site-uri de stiri foarte cunoscute care deja aveau o baza de cititori solida. In plus, aceasta decizie nu afecteaza acordurile pe care Google le are cu enititatile media principale din Spania, catre care vinde publicitate. Cel mai probabil, se va ajunge la crearea unei piete private de publicitate in aceasta tara pentru continuarea sustinerii publicatiilor vizate de Google.

 

Ca o reactie la decizia Google, ministrul educatiei din Spania a precizat ca, desi compania a decis sa retraga o serie de servicii, Guvernul ramane deschis negocierilor pentru gasirea unor solutii de administrare a ceea ce a numit “taxa Google”.

 

Πηγή: Reuters