Google va fi obligata sa va stearga cazierul online… la cerere

18

Refuzul Google de a elimina din lista de rezultate a link-urilor catre site-uri cu informatii jenante sau depasite a fost atacat in justitie, iar Curtea de Justitie a Uniunii Europene a dat astazi verdictul.

Povestea a inceput cu mania utilizatorilor de a cauta numele cunostintelor utilizand celebrul motor de cautare a companiei, iar punctul culminant a fost atins cand un cetatean spaniol s-a plans organelor de reglementare datorita unui rezultat indexat de Google. Rezultatul afisa un link catre o pagina care anunta in 1998 ca locuinta i-a fost scoasa la licitatie pe motiv ca nu si-a platit taxele. Spaniolul le-a cerut celor de la Google sa nu mai afiseze rezultatul respectiv, Google a refuzat, iar cazul a ajuns la Curtea Europeana de Justitie. Deznodamantul: Google este obligata acum sa elimine rezultatul respectiv, in ciuda eforturilor sale de a convinge curtea ca verdictul este interpretat ca forma de cenzura. 

Cu toate ca nu a fost inca formulata o lege care sa ii apere pe europeni de trecutul lor, Curtea ii sfatuieste pe cei care se considera neindreptatiti sa ceara operatorilor serviciilor de cautare eliminarea rezultatelor, iar daca acestia nu se conformeaza, sa apeleze la organele competente.

Πηγή: curia.europa.eu