Google reclama curiozitatea guvernamentala

13

Pe masura ce Google creste, la fel face si interesul guvernelor pentru utilizatorii motorului de cautare. Aceasta reiese din ultimul raport de transparenta al celor de la Google, ce releva numarul de cereri guvernamentale prin care li s-au cerut informatii despre anumiti utilizatori sau retragerea unor informatii publice.

De la inceputul lui 2010, Guvernul SUA este cel care a inregistrat cele mai multe cereri de acest fel. Intre ianuarie si iunie 2012, SUA a inaintat 7.969 de cereri catre Google prin care solicita informatii cu caracter personal despre utilizatori, urmata de India cu 2.319 cereri.

Intensificarea nu este surprinzatoare, deoarece in fiecare an oferim tot mai multe produse si servicii, iar numarul utilizatorilor se suplimenteaza,” se enunta in raportul Google.

Si numarul cererilor prin care se cerea inlaturarea de continut (rezultate ale cautarilor), a crescut brusc potrivit ultimului raport Google, dupa un an de stagnare. Principalele motivatii au fost continutul defaimator, protejarea intimitatii si asigurarea securitatii informatiei.

Chiar daca numarul cererilor este destul de mare si in crestere dupa cate se pare, acestea trebuie sa respecte anumite criterii. Astfel, Google la fel ca majoritatea companiilor prestatoare de servicii online, poate fi obligata prin ordine judecatoresti sa inmaneze informatii ce ar putea ajuta in desfasurarea investigatiilor. Desi Google noteaza ca nu se poate verifica cat de juste sunt unele cereri, tot ei se afla printre putinii care ofera rapoarte detaliate ce contin informatii si despre obiceiurile si activitatea online a utilizatorilor precum numarul de mail-uri primite/trimise, liste cu domeniile vizitate etc.

Dupa modelul consacrat in SUA de impartire pe doua grupuri unul pro si altul contra pentru a crea confuzie, tot Google s-a inscris intr-o coalitie, ce isi propune reforma legilor ce reglementeaza supravegherea electronica, pentru a-si proteja mai bine utilizatorii si detine un palmares decent de litigii cand guvernele au incercat sa intreaca masura.

Sursa: pcworld.com