Google poate prezice miscarile bursiere

26

Volumul cautarilor de termeni financiari poate prezice trendurile pietelor de capital, scrie BBC News, care citeaza un studiu publicat in Scientific Reports.

Mai exact, cand cautarile unor termeni generici precum “datorie”, “portofoliu” si “actiuni” scad, indicele Dow Jones are tendinta sa creasca. Si viceversa.

O strategie de investitii bazata pe volumele de cautari intre 2004 si 2011 ar fi avut un profit de 326%, potrivit studiului. Acesta a folosit date publice disponibile din serviciul Google Trends al gigantului online. Studiul a fost realizat de catre Tobias Preis, de la Universitatea Warwick, Suzy Moat, de la University College London si Eugene Stanley, de la Boston University.

Cautarile pe web devin din ce in ce mai mult o baza a deciziilor noastre si, datorita dominarii avute de Google pe acest segment, cu doua treimi de piata, datele colectate de companie si-au dovedit utilitatea. Acest tip de informatii sunt denumite “big data”.

Studiile de acest fel incep sa ne dea o intelegere din ce in ce mai buna asupra comportamentului uman.

Proprii cercetatori ai Google au descoperit ca pot prezice din cautarile online extinderea pandemiei de gripa. In 2011 Banca Angliei a determinat ca anumiti termeni relevanti cautati pe net pot chiar prezice preturile imobiliarelor.

Acum doi ani alti cercetatori au realizat un algoritm prezicea trendurile individuale pentru evolutia actiunilor bursiere folosind Twitter.

Πηγή: BBC News