Google obligata sa funizeze FBI date private ale clientilor sai

14

Un judecator american a ordonat companiei Google sa se conformeze solicitarilor „secrete” ale FBI, prin care biroul federal cere date personale ale clientilor sai, in ciuda deciziei judecatoresti anterioare care a stabilit ca un astfel de ordin fara mandat este neconstitutional.

Judecatorul Susan Illston a respins argumentele aduse de Google, conform carora asa numitele National Security Letters (NSLs) incalca drepturile constitutionale. Astfel, judecatorul a ordonat Google sa inmaneze FBI-ului informatii personale ale cetatenilor SUA.

Decizia vine dupa ce Illston a declarat aceste “acte” ca fiind neconstitutionale intr-un alt caz, al grupul Electronic Frontier Foundation, spunand atunci ca o astfel de cerere violeaza dreptul de libera exprimare.

Google poate face recurs la aceasta decizie, dar compania inca nu a comentat.

Suntem dezamagiti ca aceleasi judecator care a declarat aceste acte ca fiind neconstitutionale solicita acum respectarea ei”, a spus Kurt Opsah, avocat al grupului Electronic Frontier Foundation.

Anul trecut, FBI-ul a trimis mai multor companii peste de 16.000 de NSLs solicitand datele personale – mai ales financiare, internet sau telefonie – ale mai mult de 7.000 de americani.

Πηγή: The Guardian