Google modifica algoritmii de cautare pentru a incerca sa combata pirateria

22

Google a adus o actualizare algoritmilor sai de cautare in incercarea de a restrictiona site-urile piratate sa apara primele in lista cautarilor. Acest lucru inseamna ca site-urile care au continut piratat vor avea sanse mai mici sa apara primele in cautari atunci cand utilizatorii se uita pe internet dupa muzica, filme si alte tipuri de continut aflat sub restrictia drepturilor de autor.

 

Decizia cu privire la modificarea algoritmilor apare intr-o versiune noua a raportului How Google Fights Piracy. Initial, acest raport a fost publicat in septembrie 2013. Pe langa sublinierea aparitiei noilor algoritmi, raportul consemneaza si modificari la nivelul formatelor publicitare si a semnalului DMCA. Toate aceste schimbari este foarte probabil sa fi intervenit dupa ce compania a primit critici din partea industriei de divertisment ca ar ajuta oamenii sa gaseasca site-uri de pe care sa descarce continut piratat.

 

Modificarea algoritmilor de cautare aduce, de exemplu, schimbari de acest tip: in momentul in care utilizatorul initiaza o cautare de continut (de exemplu o melodie) si adauga cuvantul “download”, noii algoritmi vor lista primele in cautare site-uri ca iTunes, servicii de unde doritorii pot descarca contracost.

 

“Deocamdata, aceste tipuri de rezultate se aplica doar in Statele Unite, insa intentionam sa continuam dezvoltarea si sa lansam sistemul la nivel international”, au precizat cei de la Google. Schimbarile la nivelul DMCA determina site-urile care au primit mai multe notificari valide din partea DMCA sa fie plasate mai jos in cautari.

 

Desigur, toate aceste modificari ar putea fi pe placul oamenilor din industriile creative, insa cel mai probabil, ca efecte directe catre utilizatori, ii vor indrepta pe acestia catre alternative legale (servicii ca Spotify) nu catre a cumpara continutul respectiv.

 

Πηγή: The Inquirer