Google inchide Google Reader, iar internetul protesteaza vehement

11

Google a luat decizia sa inchida, incepand cu 1 iulie 2013, serviciile Google Reader, Apps Script, CalDav API, Google Buliding Maker, Google Cloud Connect, Google Voice App for Blackberry, Search API for Shopping si Snapseed Desktop pentru Mac si Windows. Astfel, numarul total de servicii inchise pana acum de companie este de 70.

De departe cea mai socanta veste, pentru milioane de internauti, a fost cea legata de inchiderea serviciului Google Reader, prin care utilizatorii pot urmari articolele de pe site-uri prin intermediul tehnologiei RSS.

Google a anuntat, pe blogul oficial, ca inchide platforma deoarece numarul utilizatorilor a scazut. Reader nu a avut niciodata foarte multi utilizatori, insa cei care folosesc platforma (oameni din media sau tehnologie) sunt aproape dependenti de ea.

Dupa aflarea vestii, utilizatorii si-au manifestat nemultumirea pe retelele sociale precum Facebook si Twitter, iar in cateva ore zeci de mii de oameni au semnat petitii prin care ii cer companiei sa mentina platforma sau sa o vanda cuiva care poate sa o duca mai departe.

Marele avantaj al Google Reader este acela ca permite sincronizarea pe mai multe platforme: web, Android, iOS, dar si pe Windows Phone sau BlackBerry prin intermediul unor aplicatii third-party sau a versiunii mobile a site-ului. Incepi sa citesti stirile pe telefon si continui de unde ai ramas pe PC sau invers.

Exista alternative la Google Reader, insa acestea exceleaza, de obicei, pe o singura latforma. De exemplu, Feedly are o aplicatie excelenta de Android, insa versiunea web lasa de dorit.