Google demareaza o procedura complexa pentru respectarea “dreptului de a fi uitat”

13

Cetatenii europeni pot cere motoarelor de cautare, inclusiv Google, sa “uite” anumite link-uri care contin informatii despre ei, a decis recent o instanta. Google a inceput deja sa faca primii pasi pentru a oferi aceasta facilitate utilizatorilor si a introdus o unealta complexa care ajuta utilizatorii sa elimine link-urile catre continutul problematic din listele Google. Deocamdata, optiunea este valabila doar pentru locuitorii din Europa.

 

Acest sistem pe care Google vrea sa il implementeze nu va permite tuturor sa elimine pur si simplu link-uri care duc catre informatii legate de propria persoana. Mai este de notat faptul ca Google nu va elimina complet continutul, ci va preveni anumite cautari sa ofere rezultate pe pagina motorului de cautare, daca aceste cereri de “uitare” ale utilizatorilor vor fi aprobate.

 

Google va analiza fiecare cerere in parte, apoi va trece la operatiune de inlaturare efectiva a link-urilor. Utilizatorii vor trebui sa completeze un formular complex care cere si documentele identificatoare atunci cand se face referire la vreun link din Google pe care doresc sa-l elimine din motorul de cautare. Gigantul motoarelor de cautare a mai precizat ca, potrivit regulii, “anumiti utilizatori pot cere motoarelor de cautare sa elimine rezultate atunci cand acele rezultate sunt inadecvate, irelevante sau depasite, sau excesive in raport cu relatia cu scopul cu care au fost procesate.”

 

In analizarea fiecarei cereri, Google va pune in balanta dreptul la viata privata, dreptul la informare si interesul public si va lua o decizie. Acesta este un prim efort pe care compania il face pentru lucrul cu autoritatile in domeniul protejarii datelor. Este de asteptat ca in viitor aceste sisteme sa fie mai complexe.

 

Πηγή: BGR