Google confirma ca versiunea actualizata a Android 4.4 KitKat aduce un nou API pentru camera si suport RAW

16

Google a oferit, in sfarsit, un comentariu oficial cu privire la zvonurile referitoare la faptu l ca versiunea actualizata a sistemului de operare Android 4.4 KitKat aduce si un nou API pentru camera. Astfel, compania a confirmat acest lucru si a mai adaugat ca exista si doua functii importante care au fost introduse.

 

Cea mai recenta versiune a Android 4.4 KitKat aduce suport pentru fotografiile de tip RAW. Aceasta optiune a fost introdusa, recent, si pentru smartphone-urile Nokia. Metaforic vorbind, formatul RAW este un fel de WAV al fotografiei, adica este un format necompresat care permite folosirea unor camere cu specificatii tehnice mai inalte. Cum Nokia a urcat stacheta la 41 de megapixeli, aceasta popularizare a formatului RAW ar putea duce la noi standarde pe piata de profil.

 

In plus, actualizarea Android 4.4 KitKat mai aduce si suport nativ pentru fotografiile de tip “burst mode”. Majoritatea smartphone-urilor au aceasta optiune care permite surprinderea unei serii de imagini pentru a putea captura o imagine in miscare. Totusi, faptul ca sistemul de operare Google adauga aceasta functionalitate, este un avantaj. De obicei, acest “burst mode” genereaza 15 imagini succesive, dar nefocalizate, asadar nu raspunde mereu nevoii utilizatorilor.

 

“Ultimul HAL (n.r – hardware abstraction layer) al camerelor Android adauga suport RAW pentru imaginile surprinse in “burst mode”, a declarat Gina Scigliano, unul dintre oficialii Google. “Vom lansa o versiune API pentru dezvoltatori in viitor pentru a putea expune mai mult din functionalitatile HAL”, a continuat Scigliano.

 

Dupa cum se poate observa, batalia pentru introducerea de noi optiuni pentur camerele foto s-a reaprins in ultimele luni. Deoarece exista limitarea lentilelor fixe, care nu permit zoom, tehnologiile atinsesera un maxim. Totusi, pe masura ce din ce in ce mai multe software-uri substitutoare devin disponibile, s-ar putea ca viitoarele camere foto de pe smartphone-uri sa fie dotate cu un numar aproape ridicol de megapixeli.

 

Πηγή: The Inquirer