Google Chrome stocheaza date personale sensibile in format text

27

O bresa din Google Chrome permite browser-ului sa stocheze date personale de care utilizatorii nu sunt constienti. Uneori, Chorme pastreaza date personale introduse prin intermediul conexiunilor securizate, in format text, astfel incat acestea devin disponibile oricui.

Datele personale sunt stocate in interiorul unui fisier cache al Chrome, dar orice utilizator care stie unde sa caute il poate accesa daca are acces la un calculatorul pe care ruleaza browserul. Nu este clar cand si cum anume decide Chrome sa stocheze aceste date care sunt introduse prin conexiuni securizate (deci considerate sigure), dar oamenii de la Google sunt constienti de acest aspect. Google este de parere ca, oricum, in cazul in care un hacker are acces la computer, Chrome nu va reprezenta un sistem de protectie a datelor.

Aceasta idee asupra securitatii datelor a mai produs probleme la Google in aceasta vara. Atunci, compania a fost criticata pentru ca browserul Chrome stoca parolele in meniul Preferinte, astfel incat acestea erau accesibile oricui folosea computerul. Problema cu stocarea datelor personale in fisierul din cache exista de ceva vreme insa, in realitate, nu poate reprezenta o problema decat daca cineva rauvoitor va foloseste computerul. In plus, acest fisier este greu de accesat, iar un posibil hacker ar trebui sa stie exact unde sa caute.

Pentru a sterge datele personale stocate de Google Chrome in fisierul cache, este suficient sa va stergeti fisierele cache ale Google Chrome. Totusi, browserul va incepe sa adune din nou date, dupa aceasta actiune. Google precizeaza, cu privire la acest aspect, ca utilizatorii nu ar trebui sa isi faca griji deoarece datele stocate local (n.r –  pe computerele utilizatorilor) sunt criptate folosind unelte complexe.

Πηγή: The Verge