Gigantul Google a evitat taxe de 2 miliarde de dolari. Afla prin ce metoda

13

Compania Google a evitat, in 2011, plata unor taxe de aproape 2 miliarde de dolari aferente unor venituri de aproximativ 10 miliarde de dolari, obtinute in Europa si transferate in paradisul fiscal din Insulele Bermude, dublu fata de acum trei ani.

Potrivit Bloomberg, sumele transferate in Bermude reprezinta aproximativ 80% din profit, inainte de plata taxelor, obtinut de Google in 2011.

Cresterea castigurilor transferate de Google catre filiala din Insulele Bermude a fost dezvaluita intr-un document pregatit de divizia olandeza a companiei.

Autoritatile din Europa si SUA tolereaza tot mai putin practicile companiilor multinationale de a evita plata corecta a taxelor prin diferite metode. Astfel, guverne din Marea Britanie, Franta, Italia si Australia, urmaresc practicile de evitare a platii taxelor efectuate de Google.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a informat statele membre ale UE sa creeze “liste negre” cu paradisuri fiscale si sa adopte norme anti-abuz.

Evaziunea fiscala si evitarea taxelor de catre companii provoaca statelor UE pierderi de 1.000 de miliarde de euro pe an.

In apararea lor, oficialii Google sustin ca respecta legislatia fiscala si ca investitiile pe care le deruleaza in Europa ajuta economia.