Giganţii IT se aliază pentru a combate propaganda teroristă online

26

Câţiva dintre giganţii IT ai lumii au creat un plan prin care ar urma să elimine răspândirea de conţinut terorist pe internet. Este vorba de Facebook, Microsoft, Twitter şi Alphabet, conglomeratul din care face parte Google şi toate entităţile sale.

 

 

Acestea vor crea o bază de date cu “hash-uri” care au legătură cu potenţiale materiale online care ar fi de natură teroristă. Hash-urile sunt coduri unice de identificare asociate cu orice imagine sau clip video, iar acestea vor ajuta fiecare din cele patru mari companii să elimine conţinut terorist de pe internet. De exemplu, dacă pe Facebook apare conţinut prin care potenţialii teroriştii sunt chemaţi la luptă sau (Doamne fereşte!) mai apare un video cu o execuţie teroristă pe Youtube, companiile care administrează aceste site-uri le vor marca automat şi le va elimina, aproape imediat după ce au fost încărcate. Celelalte site-uri vor primii informările legate de conţinutul cu pricina. Se pare însă că nu va fi eliminat automat de ceilalţi membri ai acestui grup, fiecare urmând să analizeze conţinutul în cauza în parte, iar după aceea va lua decizia de eliminare sau nu.

 

Potrivit jurnaliştilor de la Wall Street Journal, se pare că nu a fost o iniţiativă care le aparţine celor patru giganţi IT, aceasta fiind rezultatul repetatelor întâlniri cu autorităţile europene care au cerut marilor companii să găsească o modalitate de stopare a campaniilor de propagandă teroristă. Twitter a fost una din cele mai afectate reţele de socializare în ultimii ani din cauza grupări teroriste Statul Islamic, fiind nevoită să şteargă sute de mii de conturi care aveau legătură cu membrii ISIS, doar în ultimul an.

În orice caz, fenomenul răspândirii propagandei teroriştilor prin intermediu reţelelor de socializare a fost unul de mare amploare, mai ales în anii anteriori, în care terorişti au postat mesaje de chemare la luptă, de recrutări, filme cu execuţii ale opozanţilor lor sau ai unor cetăţeni nevinovaţi, doar pentru că erau americani, francezi sau aveau cetăţenii ale unor ţări care luptă împotriva terorismului.

Aşadar, o astfel de iniţiativă este binevenită, mai ales în condiţiile în care, minorii sunt tot mai conectaţi la internet, iar din cauza lipsei de discernământ şi sensibilităţii specifice vârstelor fragede, aceştia pot fi influenţi şi nu în ultimul afectaţi emoţional de astfel de conţinut.

 

 

Πηγή: Engadget