Furnizorii Apple se opun mutării producţiei de telefoane din China în SUA

- Adrian Ungureanu
251

Apple se află într-o nouă dilemă. Alegerea lui Donald Trump ca preşedinte a dat peste cap planurile companiilor tehnologice din State pentru că în campania prezidenţială s-au arătat, complet, împotriva candidatului republican de la acea vreme.

În noile condiţii, companiile americane încearcă acum să nu-l supere prea tare pe noul preşedinte ales, care are în plan mutarea facilităţilor de producţie ale companiilor americane înapoi pe teritoriul ţării. Sunt foarte multe companii care produc în Asia, în special în China, pentru că este mai ieftin, mai profitabil. În SUA nu s-ar descurca decât dacă ar primii ajutor guvernamental. Nu ştim ce planuri are Trump în această privinţă, dar companiile de tehnologie nu sunt pe aceeaşi undă cu excentricul preşedinte ales.

Nici companiile partenere nu sunt de acord cu acest lucru. Apple se află în această situaţie. O companie despre care am aflat de curând că vrea să deschidă fabrici şi în India, se află sub presiunea noului conducător de la Casa Albă, care se va instala cu puteri depline în luna ianuarie. Furnizorii de componente pentru dispozitivele Apple nu au nicio dorinţă să o facă.

Apple a încercat încă din vară să vorbească despre acest scenariu, dar a primit un răspuns pozitiv doar din partea chinezilor de la Foxconn. Taiwanezii de la Pegatron, unul din principalii furnizori de componente ai Apple, partener vechi al companiei de la Cupertino, nici nu vrea să audă. Compania motivează refuzul prin costurile mult prea mari, mutarea producţiei fiind o decizie neprofitabilă.

Acum, nici cei de la Lens Technologies, furnizori de lentile pentru Apple, nu sunt de acord cu o asemenea strategie. De asemenea, compania acuză costurile mari de mutare a producţiei, dar şi costurile ulterioare, cum ar fi închirierea sau achiziţia de terenuri pentru spaţiile necesare producţiei şi costul semnificativ mai mare al forţei de muncă.

Apple este prinsă la mijloc, între furnizori şi Trump. Furnizorii nu vor să se mute în State pentru că nu este profitabil pentru ei, în timp de Trump promite că va impune o taxă de 35% la preţul produsele care nu sunt fabricate pe teritoriul american. Oficialii Apple, în frunte cu CEO-ul Tim Cook, se tem că vor fi singuri care vor avea de pierdut pentru că, aşa cum spunea chiar şeful companiei “şi dacă Trump impune o taxă care să reprezinte 45% din preţul unui produs, furnizorii de componente sunt decişi să continue producţia în ţările lor, pentru că această taxă le-ar aduce mai puţine pierderi, decât costurile care vin cu mutarea facilităţilor de producţie”. Iar asta era o declaraţie a lui Tim Cook făcută cu un an urmă. Deci furnizorii au luat o decizie de mult timp.