Fundatia Vodafone Romania sprijina comunitatile rurale si extinde programul strategic de investitii la nivelul intregii tari

43

 

 • Fundatia Vodafone Romania extinde investitiile in educatia si sanatatea categoriilor defavorizate din satele si orasele mici, in toate cele 41 de judete ale tarii
 • Fundatia Vodafone Romania a selectat cei patru parteneri alaturi de care va desfasura proiectele regionale
 • Fundatia Principesa Margareta a Romaniei –  14 judete, suma alocata de 90.400 Euro
 • Fundatia Mereu Aproape –  13 judete, suma alocata de 287.943 Euro
 • Fundatia de Sprijin Comunitar –  8 judete, suma alocata de 125.784 Euro
 • Fundatia PACT – 7 judete , suma alocata de 149.518 Euro

 

Fundatia Vodafone Romania extinde la nivelul intregii tari Programul strategic de Investitie in Mediul Rural, initiat la nivel de proiect pilot in martie 2015. Scopul programului este acela de a sustine educatia, sanatatea si serviciile sociale necesare categoriilor defavorizate din satele si orasele mici din Romania.

 

Este prima oara cand o fundatie din Romania dezvolta un proiect national de o asemenea anvergura. Am identificat nevoi de baza in zona rurala, cum ar fi: sustinerea centrelor de zi, renovarea de scoli si biblioteci, asigurarea hranei, ajutoare de urgenta pentru copii, accesul la servicii medicale, combaterea abandonului scolar si a analfabetismului, si ne-am dorit sa raspundem acestor nevoi si sa contribuim astfel la dezvoltarea comunitatilor rurale din cat mai multe zone din tara. Pentru acest lucru am ales parteneri strategici, cu o vasta expertiza, care sa ne ajute sa implementam proiecte in toata tara,” a spus Angela Galeta, Director, Fundatia Vodafone Romania.

 

Cei patru parteneri strategici selectati de catre Fundatia Vodafone Romania pentru desfasurarea proiectelor in fiecare judet din tara sunt: Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, Fundatia Mereu Aproape, Fundatia de Sprijin Comunitar si Fundatia PACT.

 

Prima etapa a acestui program a fost reprezentata de proiectul pilot “Implicat in comunitatea mea”, cu o suma alocata de 149.518 Euro, derulat in parteneriat cu Fundatia PACT. Proiectul a fost lansat in luna martie si a constat in anuntarea unei runde de finantare deschisa pentru proiecte comunitare din sapte judete: Arges, Braila, Buzau, Dolj, Galati*, Mehedinti si Olt. In urma rundei de finantare, au fost alese 10 proiecte in judetele respective. Lista cu proiectele castigatoare se afla pe site-ul www.pactpentrucomunitate.ro

 

Fundatia Mereu Aproape va derula proiecte in zona de vest a tarii in cadrul proiectului “Ajuta un sat. Schimba o tara”. Cele 13 judete in care se vor desfasura proiectele sunt: Alba, Arad, Bihor, Brasov, Caras Severin, Cluj, Harghita, Hunedoara, Mures, Timis, Satu Mare, Salaj, Sibiu. Suma alocata se ridica la 287.943 Euro. Proiectele au fost selectate conform unor cercetari realizate in 168 de comunitatidin 25 de judete, in perioada decembrie 2014- februarie 2015, in reteaua Group 4 Youth (retea nationala de scoli si biblioteci din mediul rural, creata in perioada 2011-2014 cu scopul identificarii nevoilor comunicatilor locale), in urma carora Fundatia Mereu Aproape a identificat zonele rurale critice, unde a ales sa isi desfasoare proiectele. Mai multe detalii despre selectia proiectelor se afla pe site-ul www.ajutaunsat-schimbaotara.ro.

 

Proiectul lansat de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei sub numele  ”Fondul Special pentru copii” demareaza prin lansarea unei runde de finantare deschisa pentru proiecte comunitare din 14 judete din tara: Bistrita Nasaud, Calarasi, Constanta, Covasna, Dambovita, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Ilfov, Maramures, Prahova, Valcea, Teleorman, Tulcea. Suma alocata proiectului se ridica la 90.400 Euro. ONG-urile locale cu activitati tip after school (indrumare scolara, activitati extracuriculare), din comunitati cu pana la 30.000 de locuitori, din cele 14 judete mentionate, pot aplica, pentru a obtine finantari de pana la 2.000 euro pe proiect. In plus, prin acest proiect, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei ofera sprijin si suport financiar in valoare de 30.000 euro pentru 100 de copii si tineri aflati in dificultate din localitatile mai sus mentionate. Mai multe detalii despre selectia proiectelor si a beneficiarilor se afla pe site-ul www.fpmr.ro.

 

Partenerul Fundatiei Vodafone Romania in regiunea Moldova este Fundatia de Sprijin Comunitar, care lanseaza proiectul “Investitii pentru comunitati durabile”, ale carui fonduri se ridica la 125.784 Euro. Proiectul demareaza prin initierea unei runde de finantare in 8 judete: Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui, Vrancea, prin care ONG-uri locale mici din comunitati cu pana la 30.000 de locuitori, din judetele mentionate, pot aplica, pentru a obtine finantari de pana la 7.000 euro pe proiect.  Mai multe detalii puteti gasi pe site-ul www.fsc.ro.

 

Pentru ambele runde de finantare, proiectele depuse trebuie sa contina o componenta puternica de implicare a comunitatii si sa se inscrie intr-unul dintre cele trei domenii de finantare: educatie, sanatate si servicii sociale. Durata de desfasurare a unui proiect poate fi de pana la 8 luni, in intervalul 1 septembrie 2015 – 30 aprilie 2016. Aplicantii vor trimite o cerere de finantare, in care prezinta propunerea de proiect, pana la data de 22 iulie 2015. Evaluarea proiectelor va avea loc in perioada 23 iulie – 19 august, pe baza criteriilor din regulament. Cererile de finantare vor fi evaluate de catre comisii formate din membri ai fundatiilor implicate. Anuntarea proiectelor care vor primi finantare va avea loc la sfarsitul lunii august 2015.

 

Mai multe informatii despre regulamente, conditiile de eligibilitate, criteriile de selectie si procesul de aplicare sunt disponibile in documentele aferente publicate pe website-urile: www.fpmr.ro

 

*In judetul Galati vor finanta proiecte atat Fundatia de Sprijin Comunitar, cat si Fundatia PACT

 

Fisa de informatii proiecte pentru Programul de Investitie in mediul rural

In cadrul proiectului “Implicat in comunitatea mea”, Fundatia PACT a selectat 10 proiecte, in urmatoarele localitati:

 • Comuna Eselnita, judetul Mehedinti
 • Comuna Liesti, judetul Galati
 • Sat Lupsa de Jos, Comuna Brosteni, judetul Mehedinti
 • Orasul Mioveni, judetul Arges
 • Comuna Negoi, judetul Dolj
 • Sat Ocolna, Comuna Amarastii de Jos, judetul Dolj
 • Sat Priponesti, judetul Galati
 • Comuna Corbeni, judetul Arges
 • Orasul  Ramnicu Sarat, judetul Buzau
 • Comuna Varvoru de Jos, Sat Varvor, judetul Dolj

 

Pentru judetul Braila, proiectele sunt in curs de selectie.

 

Fundatia Mereu Aproape va sustine prin proiectul “Ajuta un sat. Schimba o tara”, urmatoarele unitati de invatamant:

 • GradinitasiScoala Primara“Domino Servite” din comuna Voiteg, judetul Timis
 • Scoala gimnaziala nr. 1 din comuna Chislaz, judetul Bihor
 • Scoala “Simion Balint” si Biblioteca din  satele Copaceni si Sandulesti,  judetul Cluj
 • Liceul Tehnologic Special “Samus”, Cluj, judetul Cluj
 • Scoala gimnaziala din satul Ilimbav, judetul Sibiu
 • Scoala gimnaziala “Prof. Dr. Ioan Cerghit” din comunaHarseni, judetul Brasov
 • Liceul Tehnologic George Baritiu din orasul Livada (cu internat-camin), judetul Satu Mare
 • Scoala gimnaziala si cabinetul medical din comuna Farliug, judetul Caras Severin
 • Scoala gimnaziala nr. 1 din satul Mirsid, judetul Salaj
 • Scoala gimnaziala Galsa-Masca, comuna Siria, judetul Arad
 • Gradinita Viisoara,comuna Viisoara, judetul Mures
 • Scoala si Biblioteca Avram Iancu, oras Abrud, judetul Alba
 • Scoala Gimnaziala Lunca Cernei, comuna Lunca Cernei, judetul Hunedoara
 • Biblioteca si Scoala gimnaziala Dobrin, comuna Dobrin, judetul Salaj

 

Pentru judetul Harghita, proiectele sunt in curs de selectie.