Folosirea retelelor 3G si LTE permisa in timpul zborurilor din Europa

15

Dupa ce recent a fost anuntat ca smartphone-urile, tabletele si e-readerele pot fi folosite in timpul zborurilor cu avionul in Europa, Comisia Europeana mai face un pas inainte. Astfel, a fost data aprobarea catre companiile aeriene de a putea folosi retelele 3G si LTE in timpul zborurilor.

 

Pana acum, au existat cateva companii europene care permiteau pasagerilor conectarea prin retele 2G pentru a primi mesaje si apeluri, dar folosirea internetului era imposibila. Desi retelele 3G si LTE permit transferul de date de mare viteza, este putin probabil ca retelele folosite in timpul zborurilor sa beneficieze de viteze superioare de transfer de date. Serviciile de date Wi-Fi din timpul zborurilor depind de conexiunea prin satelit, iar acest conexiuni sunt de obicei mai incete decat conexiunile prin retelele terestre.

 

Cateva companii aeriene au inceput deja sa dezvolte sisteme care sa permita conectarea direct la retelele LTE, fara a mai fi nevoie de satelit, pentru a se obtine astfel conexiuni mai rapide. In plus, conexiunile directe ar putea elimina taxele pe care utilizatorii le platesc pentru a se conecta in regim roaming. Astfel, utilizatorii s-ar putea conecta la o retea obisnuita care se va supune reglementarilor roaming ale UE, indiferent de tara din care provinc cel care utilizeaza reteaua.

 

Comisia Europeana a atras atentia, insa, ca noile permisiuni nu permit efectuarea de apeluri in timpul zborului si nu obliga companiile europene sa ofere servicii de date. De altfel, a fost sugerat ca firmele care nu ofera deja servicii de date pentru pasageri s-ar putea sa nu o faca nici in viitorul apropiat.

 

Πηγή: The Verge