Fenomenul BYOD a luat amploare in toata lumea

29

Din ce in ce mai multe companii au adoptat politica BYOD, permitandu-le angajatilor sa isi aduca propriile dispozitive electronice la birou pentru a accesa datele companiei. Acest fenomen, cunoscut sub denumirea de BYOD (Bring Your Own Device) a aparut in anul 2007, la initiativa unor directori si membri de consiliu care preferau sa utilizeze propriile telefoane inteligente si tablete la birou. De atunci, tendinta BYOD a luat amploare, pe masura ce angajatii companiilor considera necesara flexibilitatea, iar productivitatea lor creste in contextul utilizarii dispozitivelor mobile acasa si la serviciu.

 

Un studiu desfasurat in Statele Unite a relevat faptul ca 95% dintre liderii de business si IT sustin ca organizatiile pentru care lucreaza le permit angajatilor utilizarea propriilor dispozitive la birou. Studiul releva preferinta angajatilor de a utiliza dispozitivele proprii pretutindeni, abilitatea de a sustine activitati de natura personala si organizationala fiind principala motivare care determina entuziasmul pentru fenomenul BYOD. Acest entuziasm este totodata justificat si prin faptul ca angajatii pot folosi dispozitivele proprii in cadrul organizatiei. O medie de 33% dintre angajati cu varste intre 20 si 29 de ani declara faptul ca sunt dispusi sa incalce reguli anti-BYOD pentru a putea utiliza propriile dispozitive la birou.

 

Desi fenomenul BYOD a devenit deja foarte raspandit, unii angajati pun la indoiala sustenabilitatea beneficiilor financiare ale BYOD. Un analist de tehnologie Gartner considera ca programele de BYOD au potentialul de a reduce costurile, dar nu o fac. Ratiunea din spatele afirmatiei Gartner este faptul ca, in contextul tendintei organizatiilor de a investi tot mai multe capabilitati dispozitivelor electronice, costul aplicatiilor software, infrastructurii, al serviciilor de asistenta tehnica si al serviciilor aferente va creste exponential.

 

In ciuda potentialelor economii facilitate de BYOD, multi avocati sunt ingrijorati ca libertatea angajatilor de a utiliza propriile dispozitive electronice in scopuri profesionale prezinta riscul inaccesibilitatii anumitor date si necesitatea implementarii unui protocol strict de confidentialitate, a drepturilor de autor si a altor provocari de securitate. Aceasta pozitie sceptica impune avocatilor rolul de unic bastion de rezistenta fata de instituirea programului BYOD, program mult-aclamat de alte persoane cu influenta din cadrul companiilor.

 

Desi deciziile si detaliile de implementare a solutiilor mobile electronice sunt responsabilitea departamentelor de securitate corporate IT, atenuarea problemelor pricinuite de practici neindicate cade pe umerii consilierilor juridici. Deseori, multe dintre aceste probleme pot fi evitate sau cel putin diminuate cu ajutorul unei planificari in prealabil si prin aportul departamentului juridic.