Facebook va taxa utilizatorii care le dau mesaje vedetelor

18

Facebook a inceput sa taxeze utilizatorii din Marea Britanie cu pana la 11 lire sterline daca doresc sa trimita mesaje vedetelor sau unor persoane din propria lista de prieteni.

Aceasta este o schema de testare in tentativa retelei de socializare de aduce surse aditionale de venit. Astfel, pentru contactarea inotatorului olimpic Tom Daley englezii sunt nevoiti sa plateasca 10,68 lire, in vreme ce pentru scriitorul Salmon Rushdie taxa este de 10,08 lire. Pentru figuri mai putin cunoscute suma scade: pentru expedierea unui mesaj catre Cressida Bonas, iubita printului Harry, sau pentru contactarea lui Robert Peston de la BBC, trebuie platita o suma de 71 pence.

Facilitatea este testata pe un procent foarte mic de utilizatori, potrivit unui purtator de cuvant al Facebook. Momentan nu se stie daca operatiunea va fi extinsa, totul depinzand de feed-back-ul primit de la oameni.

Pretul si structura de taxare variaza in functie de mai multi factori, intre care si un algoritm secret care calculeaza “faima” personajelor.

Taxarea utilizatorilor pentru mesajele trimise este deja controversata. Facebook spune ca este o metoda de a reduce spamul pentru oameni faimosi. Pe de alta parte, in luna ianuarie, Facebook a fost ridiculizata pentru introducerea unei taxe de 100 de dolari pentru a-l contacta pe cofondatorul Mark Zuckerberg.

Πηγή: The Guardian