Facebook trece la HTTPS – o conexiune de internet mai sigura

26

Facebook a lansat conexiunea de tip HTTPS in cadrul intregii retele. Asta inseamna ca site-ul s-ar putea incarca putin mai greu, dar va fi mult mai sigur din punct de vedere al securitatii datelor.

Formatul de conexiune HTTPS este folosit in general de banci si de retailer-ii online si cripteaza automat informatiile, prevenind astfel atacul hackerilor care doresc sa obtina date personale ale utilizatorilor.

Pana in ianuarie anul trecut, Facebook folosea conexiunea HTTPS doar in momentul in care utilizatorul intra in cont, dar anunta ca intentioneaza sa implementeze acest sistem pe intreaga platforma. Inainte de a lansa HTTPS pentru toata reteaua sociala, Facebook a facut acest tip de conexiune optional, insa nu multi utilizatori si-au dat acordul pentru a folosi HTTPS. Conexiunea sigura pe care compania o va implementa va intra in functiune treptat. Saptamana acesta ea a fost deja lansata in America de Nord. Utilizatorii care folosesc conexiunea vor vedea in bara de adresa “https://facebook.com”  in loc de “http://facebook.com”, ca pana acum.

Firma de securitate online Sophos este atat de incantata de faptul ca reteaua sociala a decis sa implementeze sistemul, incat sarbatoreste oferind tricouri cadou. “Desigur, ne-ar fi placut ca Facebook sa foloseasca conexiunea HTTPS de mai devreme, dar am fi carcotasi sa ii acuzam, acum ca au implementat conexiunea”, a declarat Graham Clueley, consultantul pe tehnologie al Sophos.

Partea proasta a HTTPS este ca paginile se incarca mai greu, ceea ce inseamna ca utilizatorii vor remarca cu siguranta o scadere a vitezei. Totusi, unul dintre motivele pentru care Facebook a ezitat sa introduca acest tip de conexiune pana acum a fost ca firma incercat sa contrabalanseze aceasta incetinire a vitezei. Insa, pentru cei care chiar nu vor sa foloseasca HTTPS, exista o optiune pentru a reveni la formatul HTTP.

In ianuarie anul trecut, compania Google a implementat sistemul HTTPS pentru Gmail, urmata, la putin timp, si de Twitter.

 

Sursa: TGDaily