Facebook – foarte aproape de Bursa de Valori Bucuresti

19

Actiunile companiei lui Mark Zuckerberg (FB) au fost inregistrate de catre Depozitarul Central, acesta fiind unul dintre primii pasi necesari pentru ca actiunile acesteia sa poata fi tranzactionate pe sistemul Bursa de Valori Bucuresti.

Cererea de inregistrare a venit din partea societatii locale de brokeraj Tradeville care, la inceputul acestui an, a “listat” pe sistemul alternativ de tranzactionare al bursei (ATS) zece actiuni americane, printre care Apple, Google, Microsoft, Coca-Cola.

Pentru ca o actiune americana sa se poata tranzactiona pe ATS, este necesar ca un broker local sa cumpere un pachet de actiuni de pe bursa americana. Mai apoi trebuie sa scoata la vanzare aceste actiuni catre investitorii locali, prin intermediul sistemului alternativ.

Actiunile americane disponibile pe ATS sunt denominate in lei, evolutia lor fiind influentata de cea de pe piata de origine, cat si evolutia cursului dolar/leu.

Facebook s-a listat pe bursa americana NASDAQ, in luna mai. De atunci, actiunile Facebook au scazut puternic pana la un pret de 21,1 $/titlu, cu 45% sub pretul la care s-a listat, de 38 de dolari. Compania are o capitalizare bursiera de aproape 46 de miliarde de dolari (aproximativ 163 mld. lei).

Scaderea aceasta face si mai atractiva o investitie locala, avand in vederea ca o actiune FB costa echivalentul a 75,6 lei. O actiune Apple costa peste 2000 de lei, iar pretul ridicat i-a tinut departe pe unii investitori.