Facebook de acord cu cenzura, doar pentru a fi deblocat în China

28

După cum probabil ştiţi, China este una din ţările în care Facebook nu are acces. Din cauza faptului că libertatea de exprimare nu este văzută cu ochi buni de autorităţile chineze, o reţea precum Facebook, pe care circulă orice fel de informaţie nu este un lucru foarte bun. Pe de altă parte, scandalul legat de ştirile false din campania electorală americană le cam dă dreptate chinezilor.

 

Nu ştim dacă Zuckerberg a luat această decizie în urma acestor evenimente, dar se pare că este de acord cu implementarea unui sistem de cenzură în cadrul reţelei sale de socializare, în colaborare cu autorităţile chineze, motiv ce le-ar permite deblocare pe piaţa din China. Astfel, Facebook ar avea instant acces la o piaţă cu un număr uriaş de potenţiali utilizatori. Totuşi, va fi destul de greu în condiţiile în care sunt deja câteva reţele de socializare destul de mature şi cunoscute. Printre acestea se numără Weibo (circa 290 de milioane de utilizatori), Baidu (peste 200 de milioane) și WeChat (peste 600 de milioane de utilizatori) care pot oricând să se măsoare cu marile reţelele de socializare din occident, în număr de utilizatori.

 

Totuşi, aceasta nu ar fi prima dată, când Facebook se adaptează la “climatul” unei ţări. Facebook a făcut, în ultimii ani, compromisuri pentru a fi deblocaţi şi în Pakistan, Rusia sau Turcia.

 

Din păcate, potrivit celor de la New York Times, de această dată nu mai vorbim doar de un compromis și instalarea câtorva filtre. În cazul Chinei, cenzura va fi ceva mai dură decât în ţările enumerate mai sus. Mai mult, chinezii ar dori un sistem de cenzură în timp real, astfel încât să nu scape nimic pe reţeaua de socializare.

 

Πηγή: nytimes