Facebook achizitioneaza platforma pentru aplicatii mobile Parse

21

Facebook achizitioneaza Parse, un serviciu back-end pentru dezvolatorii de aplicatii de mobile, intrand pe segmentul de Business to Business.

Intrarea Facebook pe un nou segment de business vine ca replica pe care o da compania sistemelor de operare detinute de Apple si Google, Facebook nedetinand un sistem propriu de operare. Parse nu este un OS, este o platforma care ajuta dezvoltatorii sa isi construiasca aplicatiile pentru mobile. In doar 2 ani de la infiintarea companiei de catre niste fosti angajati la Google si Y Combinator, acestia au reusit sa devina o platforma populara, ajungand sa gazduiasca peste 60 de mii de aplicatii.

Informatiile inca neconfirmate indica un pret de achizitie de 85 de milioane de dolari pe care l-ar fi platit Facebook pentru Parse.

Intr-un post pe blogul Parse, CEO-ul companiei Ilya Sukhar, a declarat ca isi vor onora in continuare contractele existente cu dezvoltatorii si ca achizitia Facebook nu va afecta in nici un fel aplicatiile existente si nu va implica utilizarea de functionalitati ce apartin celebrei retele de socializare.

Integrand Parse, Facebook va putea oferi de acum servicii  back-end pentru stocare de date, notificari si administrare de conturi.  

Taxele lunare implicate de utilizarea Parse vor fi platite acum direct catre Facebook. Facebook nu va primi ca Google sau Apple 30 la suta din orice achizitie a unei aplicatii ce foloseste platforma, dar va putea monetiza achizitia prin reclamele afisate. In acest moment este destul de greu pentru aplicatii sa fie gasite printre sute de mii de produse similare de aceea reclama platita poate fi o alternativa in drumul lor spre popularitate.

Πηγή: TechCrunch